Acte notariale uzuale

Acte notariale uzuale (20)

Aici sunt grupate articole care cuprind detalii despre principalele tipuri de acte notariale: documente necesare la dosar, etape de realizare, durata, cine le poate solicita, etc.

2016 25 Apr
Read more...

Copii legalizate

Semnificatie Efectuarea de copii legalizate consta in intocmirea cu ajutorul aparatelor de copiat tip xerox, a unor copii dupa documente originale, copii pe care notarul public le certifica in sensul ca sunt identice originalului prezentat si verificat personal de notar cu propriile simturi. Conditii de intocmire Actele pentru care se doreste a se realiza copii legalizate trebuie sa fie in buna stare, nedeterioate, si fara modificari sau stersaturi. Copiile xerox trebuie sa fie clare si fidele originalului. Poate solicita efectuarea legalizarii copiilor orice persoană care se prezintă la notariat cu originalul actului, indiferent dacă persoana respectiva este sau nu parte…
2016 21 Apr
Read more...

Divort Amiabil

Semnificatie Divortul amiabil, pe cale notariala, presupune desfacerea casatoriei de comun acord intre soti. Conditii de intocmire Sotii trebuie sa se inteleaga cu privire la numele de familie pe care il vor purta dupa desfacerea casatoriei pe cale notariala. Daca au copii minori, mai trebuie sa stabileasca prin buna intelegere, modul de exercitare a autoritatii parintesti de catre ambii parinti, domiciliul minorilor cu unul dintre parinti, modalitatea de a pastra legatura cu minorii a celuilal parinte, si modalitatea de a suporta cheltuielile de creste si educare a copiilor in comun de parinti. Divortul amiabil notarial se realizeaza in 2 etape…
2016 06 Mai
Read more...

Dezbaterea mostenirii (succesiune)

Semnificatie Dezbaterea mostenirii, numita si succesiune, presupune in principal transferul dreptului de proprietate asupra tuturor bunurilor (imobile, terenuri, locuinte, autoturisme, sume de bani, conturi bancare, bunuri de valoare, actiuni etc) care au apartinut unui defuct, dar si a datoriilor si obligatiilor care au ramas dupa defunct, catre mostenitorii acestuia functie de gradul de rudenie, iar daca defunctul a lasat testament, si catre legatarii acestuia (astfel sunt numiti beneficiarii unui testament). Mostenitorii si legatarii impreuna sunt numiti si succesori. Conditii de intocmire Pentru a se dezbate mostenirea unei persoane, aceasta trebuie sa fi decedat deja. Mostenirea unei persoane aflate in viata…
2016 04 Mai
Read more...

Conventie matrimoniala

Semnificatie Intocmirea unei conventii notariale matrimoniale presupune alegerea unui anumit regim legal care urmeaza sa se aplice casatoriei partilor: regimul comunitatii legale, conform caruia, cu anumite exceptii prevazute de lege, bunurile dobandite de oricare dintre soti sunt de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor (adica nu este determinata cota cuvenita fiecaruia dintre soti). Dintre exceptii, cele mai notabile sunt bunurile dobandite prin donatie sau mostenire, care devin bunuri proprii doar ale sotului dobanditor, precum si bunurile, sumele de bani sau orice valori care sunt dobandite in schimbul unui bun propriu; regimul separatiei de bunuri, conform caruia…
2021 22 Feb
Read more...

Declaratie-acord pentru angajarea unui copil minor

Semnificatie Pentru ca un minor cu varsta intre 15 si 16 ani sa se poata angaja, parintii (reprezentantii legali) trebuie sa isi dea personal acordul cu privire la acest aspect. Anterior varstei de 15 ani minorul nu poate avea calitatea de angajat, iar ulterior varstei de 16 ani nu mai este necesar acordul parintilor sau al reprezentantilor legali. Minorul cu varsta intre 15 si 16 ani poate incheia un contract de munca doar pentru activitati potrivite cu dezvoltarea sa fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala. Angajarea in locuri de munca…
2016 06 Mai
Read more...

Testament

Semnificatie Legea prevede ca la decesul unei persoane, patrimoniul acesteia, bunuri care i-au apartinut si datorii care au ramas dupa defunct, vor fi mostenite de rudele sale in anumite cote stabilite functie de gradul de rudenie. Prin testament o persoana poate modifica aceste reguli, poate gratifica persoane cu care nu este ruda, sau poate indeparta (dezmosteni) anumite rude, sau poate stabili modul in care se va realiza partajarea bunurilor mostenite. Conditii de intocmire Nu se poate intocmi testament decat in prezenta dumneavoastra insava in fata notarului public. Nu este necesara prezenta persoanelor in favoarea carora doriti sa lasati testament (beneficiarii…
2018 17 Apr
Read more...

Declaratie de Optiune Mostenire: Acceptare sau Renuntare, Retractarea Renuntarii

Semnificatie Dupa decesul unei persoane, persoanele indreptatite de lege a veni la mostenire au dreptul de a accepta, sau de a renunta la mostenire, functie de dorinta si interesele fiecaruia. Aceasta optiune poate fi realizata in mod expres, clar si neechivoc, printr-o declaratie notariala data in acest scop. Se poate realiza si tacit, prin acte si fapte care implica in mod neechivoc gestul de a accepta mostenirea. Abtinerea de la astfel de fapte si acte in termenul de 1 an de la deces valoreaza renuntare la mostenire. Conditii de intocmire Declaratie notariala de acceptare sau de renuntare la mostenire se…
2016 22 Apr
Read more...

Procedura prealabila dezbaterii mostenirii prin instanta de judecata

Semnificatie Atunci cand sunteti in situatia de a dezbate mostenirea prin instanta de judecata, este necesar a se verifica mai intai daca s-a dezbatut mostenirea respectivului defunct pe cale notariala, altfel Judecatoria nu va accepta dosarul dumneavoastra. Aceasta verificare prealabila dezbaterii mostenirii prin instanta se numeste "verificare prealabila" si se poate realiza la orice notar public de pe raza judecatoriei unde a avut defunctul domiciliul. Conditii de intocmire Aceasta procedura se poate realiza la cererea uneia dintre persoanele indreptatite a culege mostenirea defunctului, ca urmare a gradului de rudenie cu defunctul sau conform unui testament lasat de defunct. Trebuie sa…
2016 26 Apr
Read more...

Legalizare specimen de semnatura / sigiliu

Semnificatie Legalizarii specimenului de semnatura, sau a sigiliului (sigiliu se numeste generic orice instrument folosit pentru a amprenta o anumita imagine: stampila, timbru sec, ciocan silvic etc.), consta in certificarea de catre notarul public la cererea partii interesate, al faptului ca solicitantul foloseste o anumita semnatura sau un anumit sigiliu, solicitantul semnand sau aplicand amprenta sigiliului in fata notarului public, dupa ce notarul in prealabil a identificat partea solicitanta. Conditii de intocmire Cel mai des in practica este solicitata notarului public legalizarea specimenului de semnatura atunci cand doriti sa infiintati o societate comerciala, intreprindere familiala (II) sau PFA. Semnatura care…
2016 26 Apr
Read more...

Revocare testament

Semnificatie Revocarea testamentului consta in anularea unui testament anterior intocmit. Odata revocat, testamentul nu va mai produce nici un fel de efecte pentru dupa decesul testatorului (astfel se numeste cel ce si-a intocmit testamentul). Conditii de intocmire Titularul testamentului trebuie sa se prezinte personal la notariat in vederea revocarii unui testament. Nu este necesara nici prezenta, si nici acordul beneficiarilor testamentului care se doreste a fi revocat. Revocarea testamentului este un act care tine doar de vointa celui care l-a intocmit (a testatorului). Revocarea unui testament poate fi totala (in integralitate), sau partiala (revocarea doar a anumitor clauze). Atunci cand…
2016 04 Mai
Read more...

Lichidare regim matrimonial - Incetare devalmasie intre soti

Semnificatie Lichidarea regimului matrimonial presupune identificarea bunurilor proprii exclusive ale fiecarui sot dobandite inainte de casatorie sau in timpul acesteia, precum si incetarea starii de devalmasie intre soti cu privire la dreptul de proprietate asupra bunurilor dobandite in comun prin stabilirea cotei cuvenite fiecarui sot. Conditii de intocmire In timpul casatoriei incheiate sub regimul comunitatii, sotii dobandesc prin cumparare bunuri comune "in devalmasie", adica nu este stabilita cota cuvenita fiecaruia dintre soti. Cu privire la aceste bunuri comune, se determină cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune.…
2016 04 Mai
Read more...

Partaj notarial intre (fosti) soti

Semnificatie Sotii casatoriti sub regimul separatiei de bunuri, precum si fostii soti dupa desfacerea casatoriei, pot inceta comunitatea de bunuri prin impartirea pe cale notariala a bunurilor dobandite in comun de acestia. Conditii de intocmire Partajul se poate realiza doar dupa lichidarea regimului matrimonial, procedeu despre care puteti afla detalii parcurgand pagina web dedicata acestuia in cadrul website-ul nostru, Notariat Irimia, in cadrul sectiunii Despre acte notariale dintre cele mai des solicitate biroului nostru notarial, articolele dedicate familiei. Pe scurt, lichidarea regimului matrimonial presupune identificarea bunurilor care apartin pe deplin fiecaruia dintre soti ca bunuri proprii, precum si stabilirea cotei…
2016 06 Mai
Read more...

Declaratie pentru obtinerea ajutorului de inmormantare/deces

Semnificatie Aceasta declaratie este solicitata de Casa Judeteana de Pensii persoanelor care doresc incasarea ajutorului de deces cu privire la un defunct, ca urmare a faptului ca au suportat cheltuielile de inhumare. Continutul declaratiei consta, evident, in faptul ca semnatarul a suportat cheltuielile de inhumare cu privire la defunct. Conditii de intocmire Persoana care solicita intocmirea declaratiei trebuie sa fie ruda cu defunctul. Cu ce documente trebuie sa ma prezint la notar? act de identitate al solicitantului; certificat de deces al persoanei defuncte; acte de stare civila care sa ateste gradul de rudenie al solicitantului cu defunctul. Informatii suplimentare Nu…
2016 06 Mai
Read more...

Declaratie de acceptare a testamentului sau privind reductiunea testamentului

Semnificatie Atunci cand testatorul (cel ce a lasat un testament) decedeaza avand mostenitori rezervatari (astfel sunt sotul supravietuitor, descendentii de orice grad - copii/nepoti/stranepoti/etc, si parintii defunctului), acestia au dreptul de a culege o parte din mostenire numita rezerva succesorala cu prioritate fata de beneficiarii unui testament. Marimea rezervei succesorale este de jumatate din cat ar fi primit mostenitorul rezervatar daca nu ar fi fost intocmit nici un testament de catre defunct, iar stabilirea efectiva se face conform legii functie de gradul de rudenie al mostenitorilor rezervatari cu defunctul. Diferenta dintre totalul masei succesorale ("averea" ramasa dupa defunct) si rezerva…
2016 15 Mai
Read more...

Declaratie de recunoastere a paternitatii copilului

Semnificatie Cu ocazia nasterii unui copil de catre parinti care nu sunt casatoriti, recunoasterea paternitatii (adica a tatalui) se face in fata ofiterului de stare civila din cadrul primariei localitatii unde s-a nascut copilul, cu ocazia intocmirii certificatului de nastere al copilului. Daca tatal nu este prezent cu aceasta ocazie, recunoasterea copilului de catre tată se poate face ulterior prin declaratie notariala data in acest sens. Continutul declaratiei consta, evident, in recunoasterea de catre tată că este parintele copilului. Conditii de intocmire Parintele trebuie sa se prezinte personal in fata notarului public, nu poate fi reprezentat prin procura. In cazul…
2016 15 Mai
Read more...

Declaratie in scopul adoptiei unui copil

Semnificatie Persoanele care doresc adoptia unui copil trebuie sa indeplineasca anumite conditii cerute de lege, si trebuie sa prezinte autoritatilor competente in materia adoptiei o declaratie notariala in acest sens. Continutul declaratiei consta, evident, in confirmarea faptului ca indeplinesc conditiile respective. Conditii de intocmire Viitorii parinti adoptivi trebuie sa se prezinte personal in fata notarului public, nu pot fi reprezentati prin procura. Conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca sunt urmatoarele: au locuit continuu şi efectiv pe teritoriul României în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de evaluare in scopul adoptiei unui copil fară absenţe temporare care cumulat sa…
2019 29 Dec
Read more...

Declaratie de venit pentru bursa de studiu

Semnificatie Pentru a incuraja participarea copiilor la cursurile scolare, statul ofera burse de studiu in anumite conditii, conditii printre care se numara si venitul familiei. Parintii incadrati in munca trebuie sa prezinte la institutiile de invatamant adeverinta privind veniturile, eliberata de la locul de munca. Parintii care nu sunt incadrati in munca trebuie sa prezinte o declaratie notariala cu privire la faptul ca intr-o anumita perioada de timp nu au fost incadrati in munca si nu au obtinut nici un fel de venituri din munca, in tara sau in strainatate. Conditii de intocmire Parintele care nu este incadrat in munca…
2019 29 Dec
Read more...

Declaratie de venit in scopul obtinerii deducerii la impozit pe venit de catre sot/sotie

Semnificatie Sotul/Sotia incadrati in munca beneficiaza de o deductibilitate suplimentara la calculul impozitului anual pe venit, in cazul in care partenerul de viata nu este incadrat in munca. Conditii de intocmire Sotul care nu este incadrat in munca trebuie sa se prezinte personal la notar. In unele cazuri este necesar a se da aceasta declaratie si de alti membri ai familiei decat parinti, de exemplu copii majori care se afla inca in intretinerea parintilor. Declaratia cuprinde in mod obisnuit precizari functie de situatia personala a sotului declarant, precum: intr-o anumita perioada (3, 6, sau 12 luni in mod uzual) nu…
2016 13 Iun
Read more...

Angajament-garantie pentru bursa ERASMUS

Semnificatie Studentii care calatoresc si studiaza in strainatate in cadrul programului ERASMUS trebuie sa prezinte unitatii de invatamant universitar o declaratie-anagajament al unei persoane care se obliga sa suporte toate cheltuielile aferente deplasarii studentului si studiului in strainatate, in cazul in care studentul nu isi onoreaza obligatiile conform contractului de studiu ERASMUS. Conditii de intocmire In mod obisnuit acest angajament este asumat de unul dintre parintii studentului, dar acest lucru nu este obligatoriu. Orice persoana, indiferent de gradul de rudenie, chiar si fara a fi ruda, poate fi garant pentru un student in cadrul programului ERASMUS. Cu ce documente trebuie…
2016 15 Mai
Read more...

Declaratie de luare in spatiu

Semnificatie La intocmirea cartii de identitate, o persoana trebuie sa prezinte dovada unui domiciliu, dovada care in mod obisnuit consta intr-un act de proprietate asupra unui imobil sau o declaratie a proprietarilor unui imobil ca primesc in spatiu locativ persoana respectiva. Aceasta declaratie se poate da in fata ofiterului din cadrul Serviciului de Evidenta a Populatiei odata cu depunerea cererii pentru eliberarea unei noi carti de identitate, sau in fata notarului public. Conditii de intocmire In cazul in care proprietarii unui imobil nu se pot prezenta la Serviciul de Evidenta a Populatiei, pot da declaratia de luare in spatiul locativ…