2021 28 Feb

Intrebari si Raspunsuri

Publicat in categoria: Articole Informative Diverse
3096 vizualizari

In continuare prezentam o selectie de intrebari si raspunsuri culese din activitatea zilnica a biroului nostru notarial:

Durata procedurilor notariale difera functie de specificul si complexitatea procedurii in sine, dar si functie de situatia fiecarui client in parte. Pentru cele mai uzuale proceduri enuntam durata estimata, cu rol pur orientativ fara a obliga cu nimic biroul nostru notarial:
 • pentru realizarea de copii legalizate: estimam un timp mediu de asteptare de 15 minute. Dar atentie! In perioadele de inceput si sfarsit de an scolar, timpul de asteptare poate depasi 2-3 ore, iar in punctele de maxim, cand sunt zeci, chiar sute de cereri pe zi, eliberarea copiilor legalizate poate fi amanata chiar de la o zi la alta. Adresati-va din timp notarului public!
 • pentru legalizarea semnaturii traducatorului, specimen de semnatura, declaratii pe proprie raspundere si procuri de mica complexitate, revocari de procuri, timpul de asteptare obisnuit este de 30 de minute. Situatii mai complexe, care impun evaluarea actelor de proprietate cu privire la o proprietate imobiliara (precum declaratii de vecinatate sau procuri de vanzare) pot depasi un termen de executie de 1 ora;
 • pentru antecontracte de vanzare cumparare, contracte de imprumut, contracte de donatie sume de bani, verificari in Registrele Nationale Notariale prealabile dezbaterii unei mosteniri in instanta, testamente, luate in lucru in cursul diminetii, atat timp cat sunt depuse la dosarul lucrarii toate documentele solicitate de notar, semnarea are loc de obicei in cursul dupa-amiezii. Daca este necesar sa se interogheze Cartea Funciara, semnarea are loc in mod obisnuit a doua zi. Daca dosarul este depus la notariat in cursul dupa-amiezii, semnarea are loc a doua zi, iar daca trebuie interogata Cartea Funciara se mai adauga o zi (asta daca nu doriti interogarea in regim de urgenta a Cartii Funciare, achitand tariful de urgenta perceput de Cartea Funciara.);
 • pentru contracte de vanzare-cumparare, donatie, si de intretinere privind un imobil, ipoteci, dezmembrari si alipiri, partaje, timpul de lucru este de obicei de la o zi la alta, daca dosarul a fost depus dimineata, altfel mai adaugandu-se o zi. Situatii mai complexe, care impun evaluarea actelor de proprietate cu privire la mai mult de o proprietate imobiliara, sau cu un numar de parti semnatare mare poate necesita o zi in plus de lucru;
 • in cazul unui divort, timpii de asteptare sunt de 1-2 ore, atat in cazul primei intrevederi cu notarul, la depunerea cererii, cat si la termenul final;
 • in cazul dezbaterii unei mosteniri, o procedura complexa care de multe ori presupune dialogul cu insitutii ale statului, prin trimiterea si primirea de adrese, timpul de asteptare poate depasi 2-3 saptamani. Pentru o mostenire simpla, care nu ridica probleme deosebite, timpul obisnuit de asteptare orientativ este de 5 zile de la data depunerii dosarului.

Pentru a minimiza timpul dumneavoastra de asteptare este indicat a va informa de pe site-ul nostru, sau apeland la Google sau Wikipedia, despre actul notarial pe care doriti sa il semnati, pregatiti dosarul si solicitati o consultatie unui notar public.

Atentie! In perioadele aglomerate ale anului, cum sunt inceputul si sfarsitul de an scolar, lunile iulie si august, si in preajma Sarbatorilor Pascale si a Sarbatorilor de Iarna, timpii de asteptare sunt in mod obisnuit mai mari, datorita aglomerarii biroului. Incercati sa nu lasati pe ultimul moment vizita la notar, fiti PREVAZATOR!

Orice biroul notarial ar trebui sa puna pe primul loc calitatea lucrarilor notariale efectuate, asta chiar daca presupune un timp de asteptare mai indelungat. Dupa cum am enuntat in sectiunea "Cum procedam", accesibila din meniul site-ului nostru, redactarea actului notarial este urmata de un pas de control de calitate in care un alt notar public decat persoana care a redactat si a instrumentat in prima instanta actul notarial se asigura ca nu sunt scapari de rationament juridic sau de alta natura. In etapa de perfectare a actului, partile semnatare sunt invitate a verifica ele insele actul notarial si dosarul care a stat la baza actului. Toate acestea consuma timp, dar doar asa se poate respecta standardul de calitate specific activitatii notariale.

Datorita acestui fapt, durata de indeplinire a unei proceduri notariale enuntata aici nu obliga in nici un fel biroul nostru notarial, au rol pur informativ. Intotdeauna ne straduim sa ducem la buna indeplinire cererile care ne sunt adresate in timpul cel mai scurt, dar fara a face rabat de la calitatea actului notarial!

Pentru motive temeinice, notarul public poate lua separat, dar în aceeaşi zi, consimţământul părţilor care figurează în act. În acest caz, în încheierea de autentificare se va menţiona ora şi locul luării consimţământului fiecărei părţi.

Este insa obligatoriu sa fie luat in aceeasi zi consimtamantul tuturor partilor.

In cadrul unui act de vanzare-cumparare, partile semnatare sunt libere sa aleaga notarul care va instrumenta actul. In nici un caz Agentia nu are dreptul sa impuna notarul caruia sa va adresati, cu atat mai mult cu cat Agentia Imobiliara NU este parte in act, este un terț (adica o persoana straina față de actul dumneavoastra).

Notarul trebuie ales prin buna negociere intre partile contractului, vanzatori si cumparatori. Opinia noastra este, fara a fi impusa de lege, ci din considerente ce tin de bun simt si morala, ca in primul rand cumparatorul trebuie sa aleaga un notar in care sa aiba incredere. Vanzatorul odata incasat pretul vanzarii, si-a atins scopul tranzactiei, nu mai este supus unui risc mare cum este insa cazul cumparatorului.

Atunci cand cumperi o casa, a apela la un notar este asemenea cu a apela la un medic. Cu siguranta vrei sa alegi un medic bun, in care sa ai incredere. La fel, notarul nu trebuie ales dupa nici un alt criteriu decat INCREDERE. Vrei sa stii ca investitia ta este sigura, ca nu te-ai indatorat catre o banca doar ca sa dobandesti un imobil cu probleme, vrei sa fii sigur ca fii si fiicele tale se vor bucura de bunul pe care li-l vei lasa mostenire peste multi ani. Cine vinde nu are astfel de griji. Singura grija e sa nu fie falsi banii sau inselat la numarat , dar efectuand plata prin intermediul unei banci, in cont, problema e rezolvata. Din punctul nostru de vedere, riscul intr-un contract de vanzare-cumparare il poarta, preponderent, cumparatorul. De aceea, credem ca cine cumpara trebuie sa aiba incredere in notarul la care va merge!

Agentul imobiliar nu este in masura sa aleaga pentru dumneavoastra. Desigur, va poate sfatui, dar dumneavoastra hotarati!

Atentie! Nu dati niciodata bani in avans fara a fi semnat un antecontract notarial! Regula este: notarul public verifica dosarul, si daca totul este OK redacteaza antecontractul dupa indrumarea partilor, conform negocierii dintre vanzator si cumparator. Apoi se semneaza acest antecontract. Și doar dupa semnarea antecontractului, puteti achita avansul!

Notarul public are obligatia, prin lege, sa verifice actele proprietarului cu privire la imobil, este profesionistul desavarsit in acest domeniu, este un reprezentant al Statului, este numit de Ministrul Justitiei sa realizeze, printre altele, chiar acest demers. Doar astfel va puteti asigura ca tranzactia imobiliara poate fi realizata fara nici un risc si nu sunteti in fata unui client care poate nu din rea-vointa, dar poate chiar din nestiinta, nu are dreptul deplin de a perfecta vanzarea imobilului.

Indiferent daca sunteti pe cont propriu in acest demers, sau daca lucrati cu o Agentie Imobiliara, sfatul nostru uman, si nu dictat de lege, este sa NU dati bani avans fara a fi semnat in prealabil un antecontract (numit si promisiune) notarial. Desigur ca o Agentie Imobiliara va poate consilia, dar siguranta nu va poate oferi decat Notarul Public!

Atentie! Nu dati niciodata bani in avans fara a fi semnat un antecontract notarial! Regula este: notarul public verifica dosarul, si daca totul este OK redacteaza antecontractul dupa indrumarea partilor, conform negocierii dintre vanzator si cumparator. Apoi se semneaza acest antecontract. Și doar dupa semnarea antecontractului, puteti achita avansul!

Notarul public are obligatia, prin lege, sa verifice actele proprietarului cu privire la imobil, este profesionistul desavarsit in acest domeniu, este un reprezentant al Statului, este numit de Ministrul Justitie sa realizeze, printre altele, chiar acest demers. Doar astfel va puteti asigura ca tranzactia imobiliara poate fi realizata fara nici un risc si nu sunteti in fata unui client care poate nu din rea-vointa, dar poate chiar din nestiinta, nu are dreptul deplin de a perfecta vanzarea imobilului.

Este foarte important de stiut ce fel de datorii are proprietarul cu privire la imobil. Daca sunt datorii catre furnizori de utilitati, puteti incheia un antecontract (numit si promisiune) prin care achitati un avans suficient cat sa acopere datoriile, sau puteti incheia direct un contract de vanzare-cumparare definitiv, in care va obligati sa preluati si sa achitati datoriile catre furnizorii de utilitati, enumerand aceste datorii, sumele pentru fiecare furnizor neachitat.

Daca insa vanzatorul nu a achitat integral datoriile catre Bugetul Local (Primarie, taxe si impozite locale, amenzi si majorari, totul pe zero), atunci nu veti putea decat perfecta un antecontract, prin care achitati in avans suma suficienta achitarii datoriilor, si doar dupa achitarea integrala a datoriilor catre bugetul local veti putea perfecta contractul de vanzare cumparare final. Aceasta deoarece legea spune ca orice vanzare a unui imobil, anterior carei vanzatorul nu a achitat integral toate datoriile sale catre bugetul local, este nula absolut.

Proprietar pe imobil este acela dintre soti care a semnat contractul de vanzare, necasatorit fiind. Dar dat fiind ca o parte din rate au fost platite in timpul casniciei, celalalt dintre soti capata un drept de creanta asupra sotului proprietar pentru recuperarea sumelor de bani cu care a contribuit la plata ratelor, conform cotei care i se cuvine, stabilita de comun acord de soti sau in instanta.

Părţile unui contract (de vanzare-cumparare, sau de donatie, sau de intretinere etc) pot fi reprezentate la autentificare printr-un imputernicit numit prin procură specială autentică. La semnarea contractului, notarul public va verifica în Registrul Naţional Notarial de Evidenţă a Procurilor şi Revocărilor Acestora, daca procura prezentată de imputernicit este valabila.

Doar o procura (imputernicire) autentica, eliberata de un notar public roman sau strain (vezi sectiunea "Pentru Romani plecati in Lume", apelabila din meniul site-ului nostru la sectiunea "Ce trebuie sa stii"), sau de Ambasada sau Consulat poate sta la baza unei imputerniciri valabile. Împuternicirea avocaţială nu constituie mandat de reprezentare pentru încheierea unui act sau a unei proceduri notariale.

Cu ocazia divortului pe cale notariala, avand copii minori, ambii parinti ati semnat o conventie cu privire la copii dumneavoastra, sub forma autentica. In aceasta conventie se stabilea printre altele, si suma cu care va obligati ambii parinti sa suportati cheltuielile de crestere si educare a minorilor. Daca dumneavoastra locuiti cu minorii, si respectati partea dumneavoastra de intelegere, iar celalat parinte ridica probleme, puteti apela la un executor pentru a intra in posesia banilor cuveniti minorilor. Ca orice act autentic, conventia semnata este titlu executoriu, constatand o creanta certa si exigibila, deci poate fi pusa in executare silita.

"Ordonanta de Urgenta nr. 97 din 14 iulie 2005 privind Evidenta, Domiciliul, Resedinta si Actele de Identitate ale Cetatenilor Romani" prevede:
Art. 23 [...]
(3)Actele de identitate declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept.
Art. 24 [...]
(2)Actul de identitate declarat pierdut sau furat, care a fost ulterior gãsit de titular, trebuie predat în termen de 48 de ore la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor unde a fost declarat evenimentul.

In nici un caz NU va puteti identifica cu permisul de conducere! Va puteti insa identifica cu pasaportul, doar daca aveti domiciliul in strainate, si acest lucru este inscris ca atare in pasaport.

Daca insa sunteti cetatean roman, si aveti domiciliul in Romania, pasaportul NU poate fi folosit pentru identificarea dumneavoastra. In acest caz, fie asteptati eliberarea actului de identitate, fie solicitati Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor eliberarea unei carti de identitate provizorii, care in general se elibereaza intr-un termen mai scurt de asteptare decat o carte de identitate propriuzisa. Abia apoi veti putea semna actul notarial.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa cititi articolul intitulat "Cum te identifici in fata notarului public" accesibil din meniul site-ului nostru, sectiunea "Ce trebuie sa stii".

Intr-o procura se poate scrie in mod expres pana la ce data doriti sa fie valabila. Pur si simplu comunicatii celui ce redacteaza procura ca doriti sa fie valabila X ani. In lipsa unei astfel de prevederi este valabila 3 ani de la data intocmirii conform art. 2015 noul Cod Civil

Parcurgeti articolele urmatoare in care discutam pe scurt aspecte notariale de interes practic

Situatii juridice din viata de zi cu zi despre care sunt cel mai des solicitate informatii biroului nostru notarial. Aspecte practice expuse in rezumat:
raspunsuri la intrebari adresate in mod repetat biroului nostru notarial

Intrebarile urmatoare ne sunt in mod repetat adresate, atat in mod direct de catre clienti prezenti in biroul notarial Irimia - Vaslui, dar si de multe ori telefonic sau online (email, comentarii la articolele expuse pe website-ul nostru, whatsup, videocall, videoconferinta):

14 comentarii
 • Apostol Mariana
  Apostol Mariana Miercuri, 11 Mai 2016 11:07

  Report
 • notariat Irimia Vaslui
  notariat Irimia Vaslui Marți, 17 Mai 2016 02:18

  Report
 • Camelia
  Camelia Miercuri, 10 August 2016 19:46

  Report
 • notariat Irimia Vaslui
  notariat Irimia Vaslui Marți, 16 August 2016 02:05

  Report
 • Andrei
  Andrei Joi, 19 Ianuarie 2017 14:21

  Report
 • Notariat Irimia - Vaslui
  Notariat Irimia - Vaslui Duminică, 22 Ianuarie 2017 00:48

  Report
 • iordache ramona.
  iordache ramona. Miercuri, 08 Martie 2017 11:31

  Report
 • Notariat Irimia - Vaslui
  Notariat Irimia - Vaslui Joi, 09 Martie 2017 22:43

  Report
 • Daniela Moldovan
  Daniela Moldovan Luni, 29 Iulie 2019 22:46

  Report
 • Bota Constantin Adrian
  Bota Constantin Adrian Vineri, 20 Decembrie 2019 19:14

  Report
 • Istinie Dana
  Istinie Dana Duminică, 21 Februarie 2021 20:42

  Report
 • Arnautu Gabriela
  Arnautu Gabriela Vineri, 27 August 2021 11:56

  Report
 • Bianca Georgiana
  Bianca Georgiana Vineri, 27 August 2021 17:02

  Report
 • Claudia
  Claudia Miercuri, 08 Septembrie 2021 22:19

  Report
Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Duminică, 28 Februarie 2021 12:20