Intrebari si Raspunsuri
In continuare prezentam o selectie de intrebari si raspunsuri culese din activitatea zilnica a biroului nostru notarial:
- pentru realizarea de copii legalizate: estimam un timp mediu de asteptare de 15 minute. Dar atentie! In perioadele de inceput si sfarsit de an scolar, timpul de asteptare poate depasi 2-3 ore, iar in punctele de maxim, cand sunt zeci, chiar sute de cereri pe zi, eliberarea copiilor legalizate poate fi amanata chiar de la o zi la alta. Adresati-va din timp notarului public!
- pentru legalizarea semnaturii traducatorului, specimen de semnatura, declaratii pe proprie raspundere si procuri de mica complexitate, revocari de procuri, timpul de asteptare obisnuit este de 30 de minute. Situatii mai complexe, care impun evaluarea actelor de proprietate cu privire la o proprietate imobiliara (precum declaratii de vecinatate sau procuri de vanzare) pot depasi un termen de executie de 1 ora;
- pentru antecontracte de vanzare cumparare, contracte de imprumut, contracte de donatie sume de bani, verificari in Registrele Nationale Notariale prealabile dezbaterii unei mosteniri in instanta, testamente, luate in lucru in cursul diminetii, atat timp cat sunt depuse la dosarul lucrarii toate documentele solicitate de notar, semnarea are loc de obicei in cursul dupa-amiezii. Daca este necesar sa se interogheze Cartea Funciara, semnarea are loc in mod obisnuit a doua zi. Daca dosarul este depus la notariat in cursul dupa-amiezii, semnarea are loc a doua zi, iar daca trebuie interogata Cartea Funciara se mai adauga o zi (asta daca nu doriti interogarea in regim de urgenta a Cartii Funciare, achitand tariful de urgenta perceput de Cartea Funciara.);
- pentru contracte de vanzare-cumparare, donatie, si de intretinere privind un imobil, ipoteci, dezmembrari si alipiri, partaje, timpul de lucru este de obicei de la o zi la alta, daca dosarul a fost depus dimineata, altfel mai adaugandu-se o zi. Situatii mai complexe, care impun evaluarea actelor de proprietate cu privire la mai mult de o proprietate imobiliara, sau cu un numar de parti semnatare mare poate necesita o zi in plus de lucru;
- in cazul unui divort, timpii de asteptare sunt de 1-2 ore, atat in cazul primei intrevederi cu notarul, la depunerea cererii, cat si la termenul final;
- in cazul dezbaterii unei mosteniri, o procedura complexa care de multe ori presupune dialogul cu insitutii ale statului, prin trimiterea si primirea de adrese, timpul de asteptare poate depasi 2-3 saptamani. Pentru o mostenire simpla, care nu ridica probleme deosebite, timpul obisnuit de asteptare orientativ este de 5 zile de la data depunerii dosarului.
Pentru a minimiza timpul dumneavoastra de asteptare este indicat a va informa de pe site-ul nostru, sau apeland la Google sau Wikipedia, despre actul notarial pe care doriti sa il semnati, pregatiti dosarul si solicitati o consultatie unui notar public.
Atentie! In perioadele aglomerate ale anului, cum sunt inceputul si sfarsitul de an scolar, lunile iulie si august, si in preajma Sarbatorilor Pascale si a Sarbatorilor de Iarna, timpii de asteptare sunt in mod obisnuit mai mari, datorita aglomerarii biroului. Incercati sa nu lasati pe ultimul moment vizita la notar, fiti PREVAZATOR!
Orice biroul notarial ar trebui sa puna pe primul loc calitatea lucrarilor notariale efectuate, asta chiar daca presupune un timp de asteptare mai indelungat. Dupa cum am enuntat in sectiunea "Cum procedam", accesibila din meniul site-ului nostru, redactarea actului notarial este urmata de un pas de control de calitate in care un alt notar public decat persoana care a redactat si a instrumentat in prima instanta actul notarial se asigura ca nu sunt scapari de rationament juridic sau de alta natura. In etapa de perfectare a actului, partile semnatare sunt invitate a verifica ele insele actul notarial si dosarul care a stat la baza actului. Toate acestea consuma timp, dar doar asa se poate respecta standardul de calitate specific activitatii notariale.
Datorita acestui fapt, durata de indeplinire a unei proceduri notariale enuntata aici nu obliga in nici un fel biroul nostru notarial, au rol pur informativ. Intotdeauna ne straduim sa ducem la buna indeplinire cererile care ne sunt adresate in timpul cel mai scurt, dar fara a face rabat de la calitatea actului notarial!
Pentru motive temeinice, notarul public poate lua separat, dar în aceeaşi zi, consimţământul părţilor care figurează în act. În acest caz, în încheierea de autentificare se va menţiona ora şi locul luării consimţământului fiecărei părţi.
Este insa obligatoriu sa fie luat in aceeasi zi consimtamantul tuturor partilor.
In cadrul unui act de vanzare-cumparare, partile semnatare sunt libere sa aleaga notarul care va instrumenta actul. In nici un caz Agentia nu are dreptul sa impuna notarul caruia sa va adresati, cu atat mai mult cu cat Agentia Imobiliara NU este parte in act, este un terț (adica o persoana straina față de actul dumneavoastra).
Notarul trebuie ales prin buna negociere intre partile contractului, vanzatori si cumparatori. Opinia noastra este, fara a fi impusa de lege, ci din considerente ce tin de bun simt si morala, ca in primul rand cumparatorul trebuie sa aleaga un notar in care sa aiba incredere. Vanzatorul odata incasat pretul vanzarii, si-a atins scopul tranzactiei, nu mai este supus unui risc mare cum este insa cazul cumparatorului.
Atunci cand cumperi o casa, a apela la un notar este asemenea cu a apela la un medic. Cu siguranta vrei sa alegi un medic bun, in care sa ai incredere. La fel, notarul nu trebuie ales dupa nici un alt criteriu decat INCREDERE. Vrei sa stii ca investitia ta este sigura, ca nu te-ai indatorat catre o banca doar ca sa dobandesti un imobil cu probleme, vrei sa fii sigur ca fii si fiicele tale se vor bucura de bunul pe care li-l vei lasa mostenire peste multi ani. Cine vinde nu are astfel de griji. Singura grija e sa nu fie falsi banii sau inselat la numarat , dar efectuand plata prin intermediul unei banci, in cont, problema e rezolvata. Din punctul nostru de vedere, riscul intr-un contract de vanzare-cumparare il poarta, preponderent, cumparatorul. De aceea, credem ca cine cumpara trebuie sa aiba incredere in notarul la care va merge!
Agentul imobiliar nu este in masura sa aleaga pentru dumneavoastra. Desigur, va poate sfatui, dar dumneavoastra hotarati!
Atentie! Nu dati niciodata bani in avans fara a fi semnat un antecontract notarial! Regula este: notarul public verifica dosarul, si daca totul este OK redacteaza antecontractul dupa indrumarea partilor, conform negocierii dintre vanzator si cumparator. Apoi se semneaza acest antecontract. Și doar dupa semnarea antecontractului, puteti achita avansul!
Notarul public are obligatia, prin lege, sa verifice actele proprietarului cu privire la imobil, este profesionistul desavarsit in acest domeniu, este un reprezentant al Statului, este numit de Ministrul Justitiei sa realizeze, printre altele, chiar acest demers. Doar astfel va puteti asigura ca tranzactia imobiliara poate fi realizata fara nici un risc si nu sunteti in fata unui client care poate nu din rea-vointa, dar poate chiar din nestiinta, nu are dreptul deplin de a perfecta vanzarea imobilului.
Indiferent daca sunteti pe cont propriu in acest demers, sau daca lucrati cu o Agentie Imobiliara, sfatul nostru uman, si nu dictat de lege, este sa NU dati bani avans fara a fi semnat in prealabil un antecontract (numit si promisiune) notarial. Desigur ca o Agentie Imobiliara va poate consilia, dar siguranta nu va poate oferi decat Notarul Public!
Atentie! Nu dati niciodata bani in avans fara a fi semnat un antecontract notarial! Regula este: notarul public verifica dosarul, si daca totul este OK redacteaza antecontractul dupa indrumarea partilor, conform negocierii dintre vanzator si cumparator. Apoi se semneaza acest antecontract. Și doar dupa semnarea antecontractului, puteti achita avansul!
Notarul public are obligatia, prin lege, sa verifice actele proprietarului cu privire la imobil, este profesionistul desavarsit in acest domeniu, este un reprezentant al Statului, este numit de Ministrul Justitie sa realizeze, printre altele, chiar acest demers. Doar astfel va puteti asigura ca tranzactia imobiliara poate fi realizata fara nici un risc si nu sunteti in fata unui client care poate nu din rea-vointa, dar poate chiar din nestiinta, nu are dreptul deplin de a perfecta vanzarea imobilului.
Este foarte important de stiut ce fel de datorii are proprietarul cu privire la imobil. Daca sunt datorii catre furnizori de utilitati, puteti incheia un antecontract (numit si promisiune) prin care achitati un avans suficient cat sa acopere datoriile, sau puteti incheia direct un contract de vanzare-cumparare definitiv, in care va obligati sa preluati si sa achitati datoriile catre furnizorii de utilitati, enumerand aceste datorii, sumele pentru fiecare furnizor neachitat.
Daca insa vanzatorul nu a achitat integral datoriile catre Bugetul Local (Primarie, taxe si impozite locale, amenzi si majorari, totul pe zero), atunci nu veti putea decat perfecta un antecontract, prin care achitati in avans suma suficienta achitarii datoriilor, si doar dupa achitarea integrala a datoriilor catre bugetul local veti putea perfecta contractul de vanzare cumparare final. Aceasta deoarece legea spune ca orice vanzare a unui imobil, anterior carei vanzatorul nu a achitat integral toate datoriile sale catre bugetul local, este nula absolut.
Proprietar pe imobil este acela dintre soti care a semnat contractul de vanzare, necasatorit fiind. Dar dat fiind ca o parte din rate au fost platite in timpul casniciei, celalalt dintre soti capata un drept de creanta asupra sotului proprietar pentru recuperarea sumelor de bani cu care a contribuit la plata ratelor, conform cotei care i se cuvine, stabilita de comun acord de soti sau in instanta.
Părţile unui contract (de vanzare-cumparare, sau de donatie, sau de intretinere etc) pot fi reprezentate la autentificare printr-un imputernicit numit prin procură specială autentică. La semnarea contractului, notarul public va verifica în Registrul Naţional Notarial de Evidenţă a Procurilor şi Revocărilor Acestora, daca procura prezentată de imputernicit este valabila.
Doar o procura (imputernicire) autentica, eliberata de un notar public roman sau strain (vezi sectiunea "Pentru Romani plecati in Lume", apelabila din meniul site-ului nostru la sectiunea "Ce trebuie sa stii"), sau de Ambasada sau Consulat poate sta la baza unei imputerniciri valabile. Împuternicirea avocaţială nu constituie mandat de reprezentare pentru încheierea unui act sau a unei proceduri notariale.
Cu ocazia divortului pe cale notariala, avand copii minori, ambii parinti ati semnat o conventie cu privire la copii dumneavoastra, sub forma autentica. In aceasta conventie se stabilea printre altele, si suma cu care va obligati ambii parinti sa suportati cheltuielile de crestere si educare a minorilor. Daca dumneavoastra locuiti cu minorii, si respectati partea dumneavoastra de intelegere, iar celalat parinte ridica probleme, puteti apela la un executor pentru a intra in posesia banilor cuveniti minorilor. Ca orice act autentic, conventia semnata este titlu executoriu, constatand o creanta certa si exigibila, deci poate fi pusa in executare silita.
"Ordonanta de Urgenta nr. 97 din 14 iulie 2005 privind Evidenta, Domiciliul, Resedinta si Actele de Identitate ale Cetatenilor Romani" prevede:
Art. 23 [...]
(3)Actele de identitate declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept.
Art. 24 [...]
(2)Actul de identitate declarat pierdut sau furat, care a fost ulterior gãsit de titular, trebuie predat în termen de 48 de ore la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor unde a fost declarat evenimentul.
In nici un caz NU va puteti identifica cu permisul de conducere! Va puteti insa identifica cu pasaportul, doar daca aveti domiciliul in strainate, si acest lucru este inscris ca atare in pasaport.
Daca insa sunteti cetatean roman, si aveti domiciliul in Romania, pasaportul NU poate fi folosit pentru identificarea dumneavoastra. In acest caz, fie asteptati eliberarea actului de identitate, fie solicitati Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor eliberarea unei carti de identitate provizorii, care in general se elibereaza intr-un termen mai scurt de asteptare decat o carte de identitate propriuzisa. Abia apoi veti putea semna actul notarial.
Pentru mai multe detalii, va rugam sa cititi articolul intitulat "Cum te identifici in fata notarului public" accesibil din meniul site-ului nostru, sectiunea "Ce trebuie sa stii".
Intr-o procura se poate scrie in mod expres pana la ce data doriti sa fie valabila. Pur si simplu comunicatii celui ce redacteaza procura ca doriti sa fie valabila X ani. In lipsa unei astfel de prevederi este valabila 3 ani de la data intocmirii conform art. 2015 noul Cod Civil
Situatii juridice din viata de zi cu zi despre care sunt cel mai des solicitate informatii biroului nostru notarial. Aspecte practice expuse in rezumat:
raspunsuri la intrebari adresate in mod repetat biroului nostru notarial
Intrebarile urmatoare ne sunt in mod repetat adresate, atat in mod direct de catre clienti prezenti in biroul notarial Irimia - Vaslui, dar si de multe ori telefonic sau online (email, comentarii la articolele expuse pe website-ul nostru, whatsup, videocall, videoconferinta):
- Pot intocmi o imputernicire (procura) sau declaratie notariala online ?
- Pot intocmi o imputernicire (procura) sau declaratie notariala in strainatate ?
- Care este pretul pentru o imputernicire (procura) sau pentru o declaratie notariala ? Cat costa o imputernicire (procura) sau o declaratie notariala ?
- Exista notari romani in strainatate ?
- Cine alege notarul public, vanzatorul sau cumparatorul ?
- Se poate deplasa notarul la domiciliul clientului ?
18 comentarii
BUNA ZIUA DOAMNA NOTAR,AM SI EU O INTREBARE,ACTUALUL MEU CONCUBIN A CUMPARAT UN APARTAMENT PRIN PROGRAMUL PRIMA CASA,DACA NE CASATORIM LEGITIM POATE SA MODIFICE ACTELE SI SA MA TREACA SI PE MINE IN ACTE?VA MULTUMESC ANTICIPAT.
Pentru Apostol Mariana:
Buna ziua!
Indiferent daca va casatoriti sau nu, concubinul dumneavoastra "va poate trece in acte", fie donandu-va, fie vanzadu-va, o cota de apartament.
Acest lucru se poate insa realiza doar dupa ce trec minim 5 ani impliniti de la data la care a semnat contractul de achizitie a locuintei prin Prima Casa, deoarece legea specifica Primei Case interzice orice tranzactie in primii 5 ani.
Dupa scurgerea acestor 5 ani, daca imobilul va fi inca ipotecat, va trebui acordul bancii pentru efectuarea donatiei sau vanzarii de cota catre dumneavoastra.
Buna seara ma numesc Camelia si sunt interesata de un lucru am facut un act la notar sa semneze in locul meu .daca actul sa folosit eu mai Pot sa anulez acel act (procura? Multumesc
Pentru CAMELIA:
Buna Ziua!
Inteleg ca ati intocmit o procura (imputernicire notariala), in scopul ca persoana imputernicita sa semneze ceva (probabil un contract? ce fel de contract?) in locul dumneavoastra.
Chiar daca s-a semnat acel contract, puteti oricand anula procura. Aceasta va avea efecte doar pentru viitor, si NU va influenta contractul semnat anterior, care ramane valabil.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o solutie pentru urmatoarea situatie:
Tatal si mama mea au avut un apartament. Mama a decedat, am facut succesiunea cu tatal si sora mea din care tata are 50% partea lui si 2/8 din partea mamei, iar eu si sora mea detinem 3/8 cota parte fiecare din partea mamei. Tatal meu doreste sa doneze partea lui unei femei nou intrate in viata lui. Este posibil asa ceva? Cum poate fi atacata donatia? Are efect legal donatia pentru o persoana straina din afara celor prezente in succesiune? Daca donatia este legala, eu si sora mea ce drepturi mai avem pe partea tatalui din apartament? Donatia va fi inscrisa in cartea funciara a apartamentului? Exista posibilitatea legala (mostenire?) ca tatal meu sa-i ofere acestei femei dreptul de a locui in apartament pana la moartea ei fara acordul copiilor? Care sunt drepturile copiilor intro astfel de situatie?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
pentru Andrei:
"Tatal meu doreste sa doneze partea lui ..." : da, este posibil, poate dona oricui considera potrivit, ruda sau strain. Orice donatie cu privire la un imobil se inscrie in cartea funciara. Daca insa doreste doar ca persoana respectiva sa locuiasca in apartament pe durata vietii, in loc de donatie se poate intocmi un contract de constituire a dreptului de abitatie viagera, avand avanatajul ca dupa decesul parintelui dumneavoastra, voi copii veti mosteni, in principiu, apartamentul, dar va trebui sa ingaduiti persoanei beneficiare a abitatiei ca pe toata durata vietii sale sa locuiasca in apartament.
Dialogul pe baza intrebarilor dumneavoastra este amplu, si depaseste posibilitatile unor comentarii din subsolul unui articol.. Va sfatuim sa va adresati personal unui birou de notar public!
La multi ani de 8martie!!
Buna ziua as dori daca se poate sa ma indrumati si pa mine in legatura cu o nelamurire.parintii mei sunt despartiti de 17ani ,tatal meu este stabilit in spania iar mama mea in romania.ambii au doua imobile o casa si un apartament pe numele la amandoi.si acum as dori sa va intreb daca merg cu tatal meu si mama mea la un notar in spania ca tatal meu safaca un act notarial legalizat cum ca renunta la partea lui in favoarea mamei mele este valabil si definitiva la noi procura?ma refer in viitor o sa mai aibe mama mea nevoie de ceva semnaturi din partea lui din moment ce el renunta prin acea procura notariala ?va multumesc si ma scuzati daca,nu mam facut inteleasa.
pentru Iordache Ramona:
1. prin despartiti, intelegeti divortati cu acte in regula, sau doar despartiti in fapt (nu mai locuiesc impreuna)? Daca sunt divortati, puteti face un partaj. Daca nu sunt divortati, nu prea aveti ce face.
2. Imobilele sunt in Romania amandoua? daca da, faceti partajul la un notar din Romania. Daca nu, trebuie sa faceti partajul la un notar din tara in care este imobilul
Presupun totusi ca parintii sunt divortati cu acte in regula, si imobilele sunt in Romania. In acest caz tatal sa mearga la Ambasada/Consulatul Romaniei si sa intocmeasca o procura prin care va imputerniceste pe dumneavoastra sau o alta persoana sa faceti in numele lui partajul cu mama, in procura recomandat fiind a se scrie clar cine ce bun primeste, ce sulte sunt de plata, etc.
In termen de 3 ani de la intocmirea procurii, imputernicitul tatalui si mama merg la notar in Romania sa faca partajul, abia acest partaj viind "definitiv".
O procura este in general valabila 3 ani, cu unele exceptii (fara a intra in detalii: valabilitatea procurei inceteaza si prin decesul celui ce a dat procura, sau in caz de afectare grava a capacitatii psihice/cognitive a acestuia, sau prin limitarea chiar in textul procurii a duratei sale de valabilitate).
Daca lasati sa "expire" procura, tatal va trebui sa intocmeasca o alta procura, etc..
Daca tatal nu poate merge la Ambasada/Consulat, poate apela si la un notar spaniol, dar sa solicite in mod expres AUTENTIFICARE, si nu "legalizare de semnatura". Apoi se APOSTILEAZA procura. Totul in spaniola, nimic in romana. Apoi se trimite in original in Romania, si abia aici se traduce in romana de un traducator autorizat de catre Ministerul Justitiei.
Va recomandam si acest articol de pe site:
http://notariatirimia.ro/component/k2/esti-departe-si-trebuie-sa-trimiti-acasa-o-imputernicire-sau-declaratie
Buna ziua
Vreau sa cumpăr un apartament cu o cameră in Cluj si investitorul cere toata suma pt apartament. A spus că vom face un contract in 4 exemplare unul se trimite la CF. Dacă mă puteti ajuta sa înțeleg cat de sigură poate fi achizitia daca nu se semnează in fata notarului
=========================
Notariat Irimia din Vaslui
Cum adica NU se semneaza in fata notarului?
Bineinteles ca TREBUIE semnata LA NOTAR!
Buna seara.am o problema si nu stiu cum se poate rezolva.Eu impreuna cu mama vrem sa vindem casa doar ca tata a decedat de 6 ani si noi nu am facut succesiunea.Acuma urmeaza sa o facem dar problema este ca fratele meu nu poate veni in tara sa semneze ca renunta la partea lui.ideea este in felul urmator poate face o procura la el in belgia sa imputerniceasca pe cineva cu drept de semnatura si noi sa o traducem acasa si sa o legalizam si sa facem actele fara prezenta lui?Va multumesc pentru raspuns si pentru timpul acordat
=========================
Notariat Irimia din Vaslui
Inteleg ca fratele din Belgia doreste sa renunte la mostenire,
Se poate adresa Consulatului sau Ambasadei Romaniei din Belgia pentru intocmirea unei declaratii de renuntare la mostenire, pe care sa v-o trimita prin posta in original.
Buna ziua, am divortat in anul 2020, am pastrat numele sotului pt ca am facut o scoala si nu doream sa mai schim actele, insa acum doresc sa revin la numele de fata. Este nevoie si de acordul fostului sot pentru a reveni la numele de fata.mentionez ca nu avem bunuri comune sau copii in timpul mariajului. Multumesc anticipat
=========================
Buna ziua,
din pacate notarul public nu va poate ajuta in demersul dumneavoastra de a reveni la numele anterior. Notarul are aceasta autoritate doar in cadrul procedurii de divort, adica atat timp cat are divortul pe rol.
Dar odata pronuntat divortul, notarul public nu mare are autoritatea legala de a face modificari de nume de familie. Va trebui sa va adresati Serviciului de evidenta a populatiei, sau eventual Judecatoriei.
Buna ziua.As dori sa va intreb si eu daca se poate anula un testament facut de tatal meu acum doi ani si sa faca altul deoarece a omis sa specifice anumite detalii .Noi suntem trei frati , doi dintre noi am fost despagubiti , iar in testament tatal nostru nu a specificat aceste lucruri , reiesind din testament de "intinderea rezervei succesorale a mostenitorilor".Am dori sa aflam daca se poate anula testamentul si a se intocmit altul si totodata daca trebuie facut la acelasi notar.Va multumesc anticipat.
=========================
Salutari!
Un testament poate fi anulat (revocat) de catre testator, la orice notar public din Romania.
Buna ziua! A-și dori sa vand o vila de 140 de mii de euro! Bani de la Cumparator trebuie virați in contul meu sau se poate și in mâna? Deoarece cumpărătorul nu deține un cont bancar in romania! Care ar fii procedura ?
=========================
Salutari!
Platile in numerar sunt limitate la 50.000 lei (sau echivalentul acestei sume in orice alta moneda). Orice suma peste 50.000 lei trebuie sa va fie virata in contul dvs. bancar.
Buna seara ! Tatal meu a decedat acum o luna ,a divortat de mama mea in anul 2004,iar el de atunci traieste cu o femeie in concubinaj. Acum eu vreau sa vand apartmentul tatalui meu care il avea dinainte sa se casatoreasca cu mama. Intrebarea este concubina are vreun drept,sau eu sunt singura mostenitoare?
=========================
Daca tatal dvs nu s-a recasatorit cu persoana respectiva, si nici nu a intocmit testament in favoarea sa, cel mai probabil doar copii tatalui dvs ar veni la mostenire.
Oricum, va recomand sa vizitati un notar public pentru lamuriri, functie de cazul dvs concret.
Buna ziua!Donatia se poate faca de catre fosta sotie actualei sotii sau doar sotului?Multumesc!
=========================
Notariat Irimia din Vaslui:
Buna ziua, oricine poate dona cui doreste, fosta sotie poate dona actualei sotii, daca asta se doreste.
Buna seara,
Impreuna cu prietenul meu am achiziționat un apartament cu prima casa,dar el este titularul.
Se poate face un act sau ceva precum bunul este cumpărat împreună deoarece amândoi am contribuit egal la cheltuieli??
Va mulțumesc,
=========================
Notariat Irimia din Vaslui:
Buna ziua,
inteleg ca sunteti necasatoriti, si doriti sa fiti amandoi proprietari pe imobil, imobilul fiind in acest moment ipotecat catre banca si Statul Roman.
Daca au trecut 5 ani de la dobandire, puteti cere acordul Bancii si al Fondului National de Garantare pentru perfectarea unei donatii, prin care sa primiti cota de 1/2 din imobil.
Bună ziua, Va rog spuneti mi dacă pot să mi fac act de identitate pe adresa imobilului primit prin testament notarial până la succesiune, țin să spun că nu sunt moștenitori, este menționat și în testament,defuncta nu a avut copii,nu a fost căsătorită,Vă rog spuneți dacă există o modalitate prin dv,să mi pot face carte de identitate cu adresa imobilului, numai pe baza tratamentului lăsat și a cărții funciare, până la succesiune, vă mulțumesc,o zi bună,
=========================
Notariat Irimia din Vaslui:
Buna ziua,
Consideram ca este necesar ca mai intai sa dezbateti mostenirea.
Buna ziua,
Doresc sa va intreb daca ma puteti ajuta cu cateva informatii.
Situatia este urmatoarea: Mama mea a decedat in urma cu doi ani iar tatal meu a decedat anul acesta in luna august. Am doua surori care doresc sa renunte la mostenire. Am inteles ca aceasta declaratie trebuie facuta pana intr-un an de la data decesului parintelui. Intrebarea mea este: Aceasta declaratie se mai poate face in conditiile in care mama mea a decedat acum doi ani? Aceasta declaratie trebuie facuta pentru fiecare parinte in parte sau trebuie facuta doar dupa ultimul decedat?
Multumesc anticipat, o zi frumoasa!
=========================
Notariat Irimia din Vaslui
Buna ziua, adresati-va unui birou notarial pentru a obtine informatii exacte, specifice cazului concret, si pentru a intocmi declaratiile.
Se pot face astfel de declaratii si dincolo de termenul de 1 an de la data decesului.
Sa aveti cu dumneavoastra certificatele de deces si de casatorie ale parintilor, si declarantiii carte de identitate, certificat de nastere, de casatorie daca e cazul, sau divort.
Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui
Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.
Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.
Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.