Culegeti cat mai multe informatii despre actul notarial pe care trebuie sa il intocmiti. Parcurgeti, folosind meniul din stanga ecranului sau facilitatea de cautare, paginile websiteului Notariat Irimia, sau cautati pe Google informatii detaliate despre procedura notariala care va intereseaza.
Faptul de a va informa in prealabil va ajuta sa economisiti timp, indiferent daca este vorba de o procedura notariala simpla sau complexa, despre o declaratie sau despre un contract. Veti putea explica notarului situatia dumneavoastra, fiind mai specifici si conducand eficient dialogul cu notarul. Pentru a va ajuta, notarul trebuie sa va inteleaga, si dumneavoastra ne indrumati spre a percepe corect cazul dumneavoastra specific.
Informadu-va temeinic, veti putea chiar dumneavoastra evalua calitatea actului notarial si masura in care va serveste interesele! A va informa inseamna a va proteja.
In meniul din stanga ecranului veti gasi trimiteri catre cele mai intalnite proceduri si acte notariale solicitate Notariatului Irimia. Pentru fiecare vom incerca sa definim specificul, sa prezentam etapele pentru perfectarea in bune conditii, si sa enumeram documentele necesar a fi prezentate la notariat pentru a putea incheia acel act. De la caz la caz pot apare diferente fata de indrumar.
Daca va veti prezenta la notariat cu documentele bine pregatite, vor fi mai mici atat timpul de asteptare pana la finalizarea procedurii, cat si stresul generat de drumurile la diverse institutii pentru completarea dosarului. Si se va reduce si costul financiar. Un dosar pe care il completam anevoios inseamna timp si pentru noi, iar timpul costa.
Indiferent daca este o simpla declaratie, sau un contract complex, pregatirea temeinica a dosarului va salveaza timp si bani!
Odata completat dosarul initial, necesar in prealabil perfectarii procedurii notariale, trebuie prezentat notarului. Daca in actul notarial urmeaza a fi parte mai multe persoane, este suficient ca o singura persoana sa vina sa depuna dosarul la notariat, si doar la momentul semnarii sa se prezinte toate persoanele parte in act. Pe cat posibil, la momentul depunerii dosarului actele trebuie prezentate la notariat in original.
Se evita astfel deplasarile inutile, mai ales pentru persoanelor varstnice, greu deplasabile, sau din localitati indepartate. Evitati si aglomerarea inutila a biroului, si se reduce timpul de asteptare. Daca doriti sa va prezentati in numar mare inclusiv la dialogul initial cu notarul, este bine sa faceti o programare prealabila pentru a evita timpul de asteptare indelungat.
Puteti obtine o programare si telefonic, apeland numerele afisate in pagina de contact!
Notarul instrumentator va aprofunda documentele depuse la dosar. Functie de complexitate, este posibil ca in momentul primirii dosarului notarul sa nu poata parcurge intreaga documentatie depusa. In cazul unor dosare ample, cu proceduri complexe, este posibil sa va contactam ulterior pentru a solicita lamuriri suplimentare sau completarea dosarului cu noi documente.
Pentru a perfecta actul, notarul trebuie sa fie perfect stapan pe dosar, sa inteleaga deplin situatia specifica fiecarui caz. Astfel actul notarial va reflecta vointa partilor semnatare si relatiile reale si corecte dintre acestea! Doar dupa perfecta intelegere a dosarului, se va redacta actul notarial solicitat de parti
ATENTIE! Nu prezumati ca notarul "stie" ce doriti, doar privind catre documente! Explicati situatia dumneavoastra specifica, oferiti notarului toate lamuririle necesare!
Dupa finalizarea redactarii actului notarial, atat dosarul initial depus de parti cat si textul actului redactat, se vor REVERIFICA de catre un alt notar decat cine a efectuat redactarea. In masura in care se constata documente lipsa la dosar, este posibil ca si in cadrul acestei etape de pregatire a actului sa fiti contactat pentru completarea dosarului cu noi documente.
Acest control final are scopul de a minimiza sansele aparitiei de erori, atat juridice, de tehnica notariala, cat si de redactare. Este oarecum dificila rectificarea erorilor la un moment viitor eliberarii actului notarial, astfel incat aceasta etapa este extrem de importanta.
ATENTIE! Verificati temeinic dumneavoastra insiva actul notarial inainte de a semna! Nu prezumati ca "daca a scris notarul e bine". Verificati, cititi cu ATENTIE, si sesizati notarului de indata orice eventuala eroare!
Dupa verificarea dosarului si actului notarial de catre notar, partile sunt invitate sa citeasca in detaliu actul si sa verifice personal dosarul. Se poarta un dialog lamuritor cu notarul. Corectarea ulterioara a greselilor este anevoioasa si poate genera costuri. Acum orice neconcordante se remediaza de indata. Cand totul este corect se semneaza actul notarial. Notarul verifica in prealabil si identitatea partilor prezente.
Dupa semnarea actului, se achita eventualele sume de bani intre parti, se platesc catre casierie taxele specifice procedurii notariale, si se elibereaza partilor cel putin un exemplar al actului notarial.
ATENTIE! Verificati temeinic dumneavoastra insiva actul notarial inainte de a semna! Nu prezumati ca "daca a scris notarul e bine". Verificati, cititi cu ATENTIE, si sesizati notarului de indata orice eventuala eroare!
Pentru acte notariale de mica amploare, precum declaratii, procuri, copii legalizate, certificari, specimene de semnatura, intre momentul ZERO, al depunerii cererii catre notar, si momentul FINAL, al eliberarii actului notarial, pot trece cateva zeci de minute in care au loc toate cele amintite in acest indrumar. Pentru acte notariale ample, precum contracte de transmitere a proprietatii, vanzare, donatie, intretinere, acte de garantie, ipoteci, pana la momentul FINAL al eliberarii actului pot trece 2-3 zile. Iar pentru proceduri foarte ample, precum dezbateri de mosteniri, pot trece saptamani.
Pentru actele care se inscriu in Cartea Funciara, raspunsul acesteia poate depasi 10 zile. Notariat Irimia poate transmite partilor prin posta incheierile emise de Cartea Funciara.
Verificati cu atentie daca ati primit toate documentele originale depuse la dosar! Acasa, reverificati textul actului notarial!
Apelati la resurse informative de pe siteul Notariat Irimia din Vaslui, cautati pe Google sau Wikipedia, sau orice alte surse.
Urmati indrumarul de pe siteul nostru aplicabil procedurii pe care doriti sa o solicitati, strangeti documentele necesare in vederea depunerii la notariat
Una dintre persoanele parte in dosar va completa si o cerere adresata notarului, va lamuri cat mai clar notarul asupra actului dorit
Notarul va analiza in profunzime dosarul, va citi cu atentie FIECARE document prezentat, eventual va solicita informatii suplimentare, apoi va redacta actul solicitat
Un alt notar public din cadrul biroului va verifica cu atentie atat dosarul depus de parti, cat si actul notarial redactat. Se va completa daca e cazul dosarul, se remediaza in text eventualele erori de tehnica juridica sau de redactare
Partile sunt invitate sa verifice personal dosarul si sa citeasca in detaliu actul notarial. Se poarta discutii lamuritoare cu notarul. Se fac corecturi daca e cazul. Se identifica partile. Se fac eventualele plati intre parti si catre biroul notarial
Notarul public va elibera actul notarial partilor, si va efectua procedura transmiterii acestuia catre alte institutii (OCPI, Primarii, Stare Civila) acolo unde legea prevede acest lucru.
Fiecare dintre pasii enumerati anterior in perfectarea unui act notarial are importanta sa, iar cel ce solicita actul notarial trebuie sa se asigure ca actul notarial serveste intereselor sale. Notarul public nu este un clarvazator, ci trebuie sa ii explici ceea ce ai nevoie sa se intample prin perfectarea actului notarial. Iar ca sa explici notarului ce doresti, trebuie sa ai un minim de cunostinte juridice, deci este important sa te informezi.
Notarul public nu este nici un magician, daca nu ii prezentati un dosar solid nu poate produce acte notariale fara fundament. Pentru a va ajuta, trebuie sa prezentati notarului un dosar cat mai complet. Bineinteles, notarul va indruma in completarea acestui dosar.
Notarul public poate fi privit mai degraba ca un arbitru, care ghideaza cu atentie partile in traseul juridic pe care doresc sa il parcurga. Notarul trebuie sa fie caracterizat de grija pe care o manifesta fata de detaliile actelor si procedurilor instrumentate, de atentia cu care isi asculta clientii, de rabdarea cu care le explica semnificatia procedurilor si actelor notariale perfectate, si toate acestea, bineinteles, fundamentate pe cunoasterea temeinica a legii si respectul profund fata de semeni. Enuntam in continuare principiile fundamentale care trebuie sa ghideze activitatea oricarui notar public.
pe care consideram ca orice notar public trebuie sa le urmareasca in efectuarea oricarei proceduri:
Normele deontologiei notariale protejeaza valorile sociale, prin a caror stiinta de armonizare notarul public contribuie la binele social si la întarirea legalitatii.