Declaratie de acceptare a testamentului sau privind reductiunea testamentului
Semnificatie
Atunci cand testatorul (cel ce a lasat un testament) decedeaza avand mostenitori rezervatari (astfel sunt sotul supravietuitor, descendentii de orice grad - copii/nepoti/stranepoti/etc, si parintii defunctului), acestia au dreptul de a culege o parte din mostenire numita rezerva succesorala cu prioritate fata de beneficiarii unui testament. Marimea rezervei succesorale este de jumatate din cat ar fi primit mostenitorul rezervatar daca nu ar fi fost intocmit nici un testament de catre defunct, iar stabilirea efectiva se face conform legii functie de gradul de rudenie al mostenitorilor rezervatari cu defunctul. Diferenta dintre totalul masei succesorale ("averea" ramasa dupa defunct) si rezerva succesorala se numeste cotitate disponibila. Daca testamentul cuprinde clauze prin care se incalca rezerva succesorala cuvenita prin lege in folosul mostenitorilor rezervatari, acestia pot fie sa accepte respectivele clauze, fie au dreptul sa solicite reductiunea clauzelor testamentare excesive adica limitarea lor doar la cotitatea disponibila. Optiunea mostenitorilor rezervatari, atat acceptarea clauzelor succesorale excesive, cat si reductiunea testamentului cu privire la clauzele excesive se realizeaza prin declaratii notariale.
Conditii de intocmire
Pentru a se putea intocmi declaratii cu privire la acceptarea sau reductiunea unui testament, autorul testamentului trebuie sa fi decedat deja. Atat timp cat testatorul se afla in viata legea interzice intocmirea unor astfel de declaratii, chiar daca testatorul se afla in stare de neputinta din cauza varstei sau a unei boli.
Pentru ca un mostenitor rezervatar sa poata intocmi o astfel de declaratie, el trebuie mai intai sa fi acceptat mostenirea testatorului. Un renuntator la mostenire este considerat strain de mostenire si nu are un astfel de drept.
Cu ce documente trebuie sa ma prezint la notar?
- actul de identitate al persoanei care da declaratia;
- certificatul de deces sau o copie legalizata a persoanei decedate;
- acte de stare civila care atesta gradul de rudenie al declarantului cu persoana decedata, respectiv calitatea de mostenitor rezervatar: certificat de nastere, certificat de casatorie, hotarari de divort, toate actele necesare a trasa arborele geanealogic din treapta in treapta de la defunct la declarant;
- testamentul lasat de defunct.
Informatii suplimentare
Atunci cand testatorul decedeaza avand mostenitori rezervatari, si testamentul incalca cotitatea disponibila, cu ocazia dezbaterii mostenirii, fiecare dintre mostenitorii rezervatari va trebui sa isi exprime optiunea, daca este de acord cu clauzele testamentului si executarea lor ca atare, sau solicita reductiunea clauzelor excesive. In cazul in care dupa decesul testatorului raman mai multi mostenitori rezervatari, si doar unii dintre ei solicita reductiunea unui testament care incalca rezerva succesorala, reductiunea testamentului se va aplica doar cu privire la acestia, care astfel vor primi cota din mostenire cuvenita ca rezerva succesorala. Mostenitorii rezervatari care nu au solicitat reductiunea unui testament excesiv, vor primi doar partea cuvenita lor din mostenire ramasa dupa aplicarea prevederilor testamentului cu care au fost de acord.
In cazul unui testator care decedeaza fara a avea mostenitori rezervatari, adica necasatorit (aici incluzand si persoanele divortate sau vaduve), care nu are descendenti, si ai caror parinti sunt decedati, legea prevede ca testamentul acestuia se va executa intocmai vointei testatorului. Testamentul nu va putea fi cenzurat in nici un fel de rudele de grad mai indepartat (frati, nepoti de frati, unchi, verisori etc), acestia neavand calitatea de mostenitori rezervatari. Astfel, este posibil sa se lase prin testament orice bunuri in favoarea oricarei persoane (ingrijitor, prieten, partener de viata fara a fi casatoriti, fundatii sau asociatii etc). Prin intermediul testamentului, o persoana fara mostenitori rezervatari va putea stabili exact cine sunt persoanele care vor culege mostenirea, si ce bunuri sau ce cota se cuvine fiecaruia.
Daca doriti sa aflati informatii detaliate, va invitam sa parcurgeti pe website-ul nostru, Notariat Irimia, in cadrul sectiunii Proceduri Notariale: Aspecte teoretice cu aplicabilitate practica imediata articolul detaliat despre Procedura succesorala notariala (dezbaterea mostenirii): cine poate solicita dezbaterea mostenirii, grade de rudenie, clase de mostenitori, modul de calcul al cotelor cuvenite fiecarui mostenitor, partajul cu ocazia dezbaterii mostenirii, eliberarea certificatului de mostenitor suplimentar.
Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui
Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.
Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.
Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.