2016 04 Mai

Lichidare regim matrimonial - Incetare devalmasie intre soti

Publicat in categoria: Acte notariale uzuale
2097 vizualizari

Semnificatie

Lichidarea regimului matrimonial presupune identificarea bunurilor proprii exclusive ale fiecarui sot dobandite inainte de casatorie sau in timpul acesteia, precum si incetarea starii de devalmasie intre soti cu privire la dreptul de proprietate asupra bunurilor dobandite in comun prin stabilirea cotei cuvenite fiecarui sot.

Conditii de intocmire

In timpul casatoriei incheiate sub regimul comunitatii, sotii dobandesc prin cumparare bunuri comune "in devalmasie", adica nu este stabilita cota cuvenita fiecaruia dintre soti. Cu privire la aceste bunuri comune, se determină cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală.

Prin notariat, regimul matrimonial se poate lichida total sau parţial, adica poate privi toate bunurile sotilor, sau doar o parte dintre acestea. Dacă foştii soţi declara doar o parte din bunuri si datorii la încheierea actului de lichidare, aceştia vor putea încheia ulterior la notar un supliment al actului de lichidare privind bunurile si datoriile omise. În acest caz, nu vor putea să modifice cota de contribuţie stabilită prin actul de lichidare iniţial.

Cu ce documente trebuie sa ma prezint la notar?

  • actele de identitate;
  • certificate de nastere;
  • in cazul persoanelor casatorite, certificatul de casatorie, si daca este cazul - conventia matrimoniala;
  • in cazul persoanelor divortate, hotararea sau certificatul de divort;
  • actele de proprietate ale bunurilor, atat proprii ale fiecarui sot, cat si dobandite in comun.

Informatii suplimentare

Este necesar a se realiza lichidarea regimului matrimonial atunci cand sotii doresc sa aleaga un alt regim matrimonial, precum si atunci cand fostii soti doresc realizarea paratajului. Este necesara realizarea lichidarii regimului matrimonial si cu ocazia dezbaterii mostenirii unuia dintre soti, caz in care lichidarea regimului matrimonial se realizeaza intre soţul supravieţuitor şi moştenitorii soţului decedat sau, în cazul decesului ambilor soţi, intre moştenitorii celor doi.

Nu trebuie confundata lichidarea regimului matrimonial cu partajul. Partajul presupune impartirea bunurilor, fiecare devenind proprietar exclusiv al bunurilor care i se cuvin. Lichidarea regimului matrimonial este un pas prealabil, necesar a se realiza inaintea partajului, care transforma "devalmasia" dintre soti (in devalmasie nefiind determinate cotele cuvenite fiecarui sot), in coproprietate pe cote parti determinate intre soti.

Deci partajul urmeaza lichidarii regimului matrimonial. Partajul se poate realiza intre fosti soti, ulterior divortului, sau chiar si in timpul casatoriei sotilor, daca acestia au abordat regimul separatiei de bunuri.

Daca partile se inteleg, atat lichidarea regimului matrimonial cat si partajul se pot realiza prin intermediul notarului public. In caz de neintelegeri, daca partile nu ajung la un consens, se vor putea realiza doar prin intermediul instantei judecatoresti.

Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Miercuri, 04 Mai 2016 20:09