2016 10 Apr

Procedura notariala a certificarii de fapte

Publicat in categoria: Proceduri Notariale
2551 vizualizari

Ce este certificarea de fapte?

Incercare de definitie:
Procedura certificarii de fapte consta in certificarea la cererea partilor, de catre notarul public a anumitor fapte pe care notarul le constată personal, cu propriile simturi.

Notarul public poate certifica doar următoarele fapte pe care le constată personal:
  • faptul că o persoană se află în viaţă. Certificarea faptului că o persoană este în viaţă se constată de către notarul public prin percepţia în baza simţurilor proprii, fiind necesara prezenta persoanei în faţa notarului public;
  • faptul că o persoană se află într-un anumit loc;
  • faptul că persoana din fotografie este aceeaşi cu persoana care cere certificarea;
  • faptul că o persoană, ca urmare a unei somaţii sau notificări, s-a prezentat ori nu într-o anumită zi şi la o anumită oră într-un anumit loc, precum şi declaraţia acesteia. Pentru certificarea faptului că o persoană s-a prezentat în urma unei somaţii sau notificări la o anumită zi şi oră la sediul biroului notarial sau într-un alt loc, partea interesată depune un exemplar al somaţiei sau al notificării, împreună cu dovada comunicării acesteia către toate persoanele interesate. Notarul public verifică dacă înmânarea sau comunicarea somaţiei ori notificării s-a făcut în condiţiile legii, iar în caz contrar, va cere repetarea procedurii. Neregularităţile procedurii de citare se consideră acoperite în cazul în care persoana somată sau notificată se prezintă în faţa notarului public;
  • rezultatele tombolelor, tragerilor la sorţi, concursurilor, loteriilor publicitare, organizate de entităţi autorizate în conformitate cu acte normative speciale, dacă nu sunt date, prin lege, în competenţa altor organe;
  • certificarea site-urilor, programelor informatice sau a altor produse, dacă nu sunt date, prin lege, în competenţa altor organe;
  • certificarea altor fapte care nu sunt date în competenţa exclusivă a altor organe.

Instrumentare:
Notarul va redacta un inscris, numit Incheiere de Certificare. În aceasta încheiere se vor menţiona data şi ora constatării, precum şi fapta care se certifică. Functie de natura faptei supuse certificarii, va fi necesar ca notarul public sa identifice părţile, iar acestea sa semneze Incheierea de certificare. Se elibereaza in numarul de exemplare cerut de parti, iar un exemplar se pastreaza in arhiva biroului.

Notarul public certifică, la cerere, procesele-verbale sau hotărârile organelor colegiale ale oricăror forme asociative (societati comerciale, fundatii, asociatii nonprofit etc.), printr-o încheiere în care se vor menţiona data şi locul întrunirii, precum şi faptul semnării procesului-verbal sau a hotărârii de către unul ori mai mulţi dintre participanţi. În vederea certificării proceselor-verbale şi hotărârilor, notarul public stabileşte calitatea şi identitatea semnatarilor acestora.

Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Duminică, 10 Aprilie 2016 16:49