Proceduri Notariale

Proceduri Notariale (12)

Aceasta categorie cuprinde descrierea principalelor Proceduri Notariale reglementate de lege, pe care notarii publici le aplica in instrumentarea diverselor acte care le sunt solicitate a fi perfectate.

2016 09 Apr
Read more...

Procedura Autentificarii Notariale

Ce este si ce avantaje ofera actul autentificat notarial Incercare de definitie:Procedura autentificarii notariale consta in intocmirea unui act, la cererea partilor, dupa ce notarul in prealabil a identificat partile semnatare si a stabilit domiciliului si starea civila a acestora, a verificat pe baza de documente justificative si extrase din diverse registre drepturile invocate de parti care fac obiectul actului, s-a asigurat ca actul se incheie cu respectarea tuturor normelor legale, s-a asigurat de intelegerea actului si a efectelor sale de catre parti, si a luat consimtamantul partilor prin semnatura acestora pe actul original. Rezumat:Procedura autentificarii notariale este utilizata in…
2016 25 Apr
Read more...

Procedura notariala a legalizarii semnaturii partilor pe inscrisuri

Ce este legalizarea notariala a semnaturii partilor pe inscrisuri Incercare de definitie:Procedura legalizarii notariale a semnaturii partilor pe inscrisuri consta in certificarea la cererea partilor, de catre notarul public al faptului ca un act intocmit fie de catre notar, fie de catre parti, a fost semnat de acestea in fata notarului, dupa ce notarul in prealabil a identificat partile semnatare si s-a asigurat ca partile cunosc continutul actului si acesta nu contravine legii si bunelor moravuri. Instrumentare:Pentru legalizarea semnăturii pe inscrisuri, părţile vor prezenta exemplarele înscrisului nesemnate, sau notarul va redacta inscrisul conform indrumarilor partilor. Apoi notarul public va identifica…
2016 25 Apr
Read more...

Procedura notariala a legalizarii specimenului de semnatura/sigiliu

Ce este legalizarea notariala a specimenului de semnatura sau sigiliu? Incercare de definitie: Procedura legalizarii specimenului de semnatura, sau a sigiliului (sigiliu se numeste generic orice instrument folosit pentru a amprenta o anumita imagine: stampila, timbru sec, ciocan silvic etc.), consta in certificarea de catre notarul public la cererea partii interesate, al faptului ca solicitantul foloseste o anumita semnatura, sau un anumit sigiliu, solicitantul semnand sau aplicand amprenta sigiliului in fata notarului public, dupa ce notarul in prealabil a identificat partea solicitanta. Instrumentare: Pentru legalizarea specimenului de semnătura sau a sigiliului, partea se va prezenta personal la sediul biroului notarial,…
2016 25 Apr
Read more...

Dare de dată certă inscrisurilor pe cale notariala

Ce inseamna a da dată certă unui inscris? Incercare de definitie: Procedura de a da dată certă inscrisurilor constă in certificarea de catre notarul public la cererea partii interesate, al faptului ca un anumit document a fost prezentat notarului public la o anumita data si ora. Instrumentare: Pentru a se da dată certă unui inscris, partea interesată se va prezenta la sediul biroului notarial cu documentul caruia se doreste a i se da dată certă, in numarul de exemplare dorit de parte plus unul pentru arhiva biroului. Pe verso ultimei pagini a documentului, daca este alba si daca structura documentului…
2016 11 Apr
Read more...

Procedura succesorala notariala (dezbaterea mostenirii)

Cum se poate dezbate mostenirea cu ajutorul notarului public? Care sunt pasii proceduri succesorale notariale? Incercare de definitie: Procedura notariala succesorala, in limbaj cotidian numita si dezbaterea mostenirii, consta in determinarea amiabila a succesorilor in drepturi ai defunctului, determinarea masei succesorale (numita si "averea defunctului"), si in stabilirea modului de repartizare a masei succesorale intre succesori. Succesorii defunctului sunt moştenitorii (astfel sunt numiti cei ce vin la mostenirea defunctului functie de gradul de rudenie cu acesta) şi legatarii defunctului (astfel sunt numiti cei carora defunctul le-a lasat testament). Rezumat: Atunci cand succesorii se inteleg intre ei, este competent sa dezbata…
2016 10 Apr
Read more...

Procedura notariala a divortului

Putem divorta si la Notar? Dar daca avem copii minori? Incepand cu 01 octombrie 2011, data intrarii in vigoare a Noului Cod Civil, soţii pot divorţa nu doar pe calea instanţei de judecată, ci pot divorta si apeland la serviciile unui notar public, dacă nici unul dintre soţi nu este pus sub interdicţie, daca nu s-au adresat pentru desfacerea casatoriei unei alte autoritati competente, si daca se înţeleg cu privire la anumite aspecte prevăzute de lege: numele de familie al sotilor pe care il vor purta dupa incetarea casatorie; daca au copii minori, si cu privire la: exercitarea autoritatii parintesti…
2016 10 Apr
Read more...

Procedura notariala a certificarii de fapte

Ce este certificarea de fapte? Incercare de definitie: Procedura certificarii de fapte consta in certificarea la cererea partilor, de catre notarul public a anumitor fapte pe care notarul le constată personal, cu propriile simturi. Notarul public poate certifica doar următoarele fapte pe care le constată personal: faptul că o persoană se află în viaţă. Certificarea faptului că o persoană este în viaţă se constată de către notarul public prin percepţia în baza simţurilor proprii, fiind necesara prezenta persoanei în faţa notarului public; faptul că o persoană se află într-un anumit loc; faptul că persoana din fotografie este aceeaşi cu persoana…
2016 10 Apr
Read more...

Procedura notariala a intocmirii de copii legalizate

Cum pot obtine o copie lagalizata notarial dupa un inscris? Incercare de definitie: Procedura notariala a efectuarii de copii legalizate consta in intocmirea, in mod obisnuit cu ajutorul aparatelor de copiat tip xerox, a unor copii dupa documente originale, copii pe care notarul public le certifica in sensul ca sunt identice originalului prezentat notarului. Este OBLIGATORIU ca notarul public sa verifice cu propriile simturi starea documentului original si sa se asigure ca fotocopiile sunt identice originalului. Pentru a obtine o copie legalizata de pe un inscris este OBLIGATORIU sa va prezentati la Biroul Notarial cu originalul actului respectiv. Fotocopiile pot…
2016 25 Apr
Read more...

Procedura notariala a legalizarii semnaturii traducatorului

Ce este si cum pot obtine o "traducere lagalizata" dupa un inscris? Incercare de definitie: Incheierea de legalizare a semnaturii traducatorului consta in certificarea de catre notarul public al faptului ca textul tradus al unui document este semnat chiar de catre un traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu respectarea cerintelor legale. Numita in termeni obisnuiti, cotidieni, "traducere legalizata", denumirea corecta si oficiala este "incheire de legalizare a semnaturii traducatorului autorizat", si se aplica unui inscris tradus. Poate solicita efectuarea atat a traducerii, cat si a legalizarii semnaturii traducatorului, orice persoană care se prezintă la notariat cu originalul actului, sau o…
2016 09 Apr
Read more...

Procedura notariala a primirii in depozit

In ce consta procedura notariala a primirii in depozit? Incercare de definitie: Procedura de primire in depozit consta in primirea în vederea pastrarii de catre notarul public a diverse bunuri, înscrisuri, documente si sume de bani, în limita spaţiului şi utilităţilor de care dispune biroul notarial, găsite cu ocazia inventarului succesoral, sau prezentate si depuse expres de partile interesate. Amprentele/Tiparele dispozitivelor silvice speciale de marcat care au făcut obiectul procedurii de certificare de sigiliu se depun în depozitul notarial. Pe cheltuiala partilor, notarul public poate apela la o societate specializată în scopul îndeplinirii acestei proceduri. Dacă notarul public va considera…
2016 28 Mar
Read more...

Consultatii notariale

Pot apela la sfatul unui notar public? Este foarte bine ca atunci cand sunteti in fata unei situatii juridice inedite, precum achizitia unui bun de mare valoare, partajul in urma dezbaterii unei mosteniri sau in urma unui divort, incheierea unei conventii matrimoniale, si cate si mai cate, sa apelati la sfatul unui profesionist in drept inainte de a lua decizii, care puse in practica, sunt ulterior greu de remediat. Pentru a acorda consultaţii juridice notariale, notarul public nu are obligatia de a identifica persoana consiliata. Astfel dialogul dumneavoastra cu notarul public este confidential si sub scutul anonimitatii. Notarul public si…
2016 09 Apr
Read more...

Alte proceduri notariale

Ce alte proceduri poate indeplini notarul public? In afara procedurilor in detaliu prezentate anterior, notarul public îndeplineşte şi alte proceduri notariale: redactarea înscrisurilor cu conţinut juridic, la solicitarea părţilor; eliberarea de duplicate de pe actele pe care le-a întocmit; acte de protest al cambiilor, al biletelor la ordin şi al cecurilor, care se fac de notarul public din circumscripţia teritorială a judecătoriei în care urmează a se face plata; activităţi fiduciare, în condiţiile legii; numirea, în cazurile prevăzute de lege, a custodelui sau a curatorului special; orice alte operaţiuni prevăzute de lege.