Persoane fizice si juridice

Persoane fizice si juridice (6)

Articolele din aceasta categorie ofera informatii despre documentele pe care trebuie sa le prezinte notarului public o persoana fizica sau juridica cu ocazia perfectarii unui act notarial, si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele fizice in situatii speciale: minor, cetatean strain, nevazator, surd, mut, handicap mintal, privare de libertate.

2016 09 Apr
Read more...

Cum se identifica o persoana fizica la notar

Cum se identifica o persoana fizica de catre notarul public? În cadrul lucrărilor de îndeplinire a actelor notariale, notarul public trebuie sa stabileasca identitatea, domiciliul şi capacitatea părţilor. Termenul de capacitate se refera la aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii, si de a dispune de acestea. Actul de identitate trebuie INTOTDEAUNA prezentat în original. Orice alt act cerut la dosarul necesar perfectarii unei proceduri notariale poate fi depus fie in original, fie in copie legalizata, dar actul de identificare al unei persoane nu poate fi prezentat decat in original. Notarul public are acces la Registrul Naţional de Evidenţă…
2016 09 Apr
Read more...

Cum procedez daca nu pot veni la notar?

La notar te prezinti personal, trimiti un imputernicit, sau vine notarul la tine! O persoana, pentru a beneficia de serviciul notarial, se poate prezenta personal la notar, iar daca acest lucru nu este posibil, poate mandata (adica imputernici) o alta persoana prin procura (imputernicire) notariala incheiata in forma autentica. Procura se poate intocmi la orice birou notarial din tara, iar in strainatate de Consulate si Ambasade ale Romaniei, si in anumite conditii chiar si de notari straini. Cu ocazia perfectarii actului, notarul public va verifica valabilitatea procurii în Registrul Naţional Notarial de Evidenţă a Procurilor şi Revocărilor acestora. Pentru detalii…
2016 09 Apr
Read more...

Cazuri speciale: varstnic, strain, surd, mut, nevazator, privat de libertate

Cum se proceadeaza in cazuri speciale, cand trebuie luat consimtamantul unui varstnic, sau unui cetatean strain, sau unui surd, mut, nevazator, sau unei persoane private de libertate? Cazuri speciale de luare a consimtamantului In anumite situatii, este necesar ca o persoana sa fie asistata la perfectarea unui act notarial de catre martori, sau de interpret si traducator, sau de personal specializat din cadrul autoritatii tutelare. Persoanele vârstnice, conform art. 30 din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul de a fi asistate gratuit cu ocazia perfectarii unui act notarial de…
2016 30 Mai
Read more...

Identificare persoane juridice si persoane fizice autorizate

Cum se identifica o persoana juridica de catre notarul public? În ceea ce priveşte actele încheiate de persoanele juridice (Societati Comerciale, SRL, SA, Fundatii, etc), sunt necesare actele constitutive ale persoanei juridice (statut, act constitutiv), dovada dobândirii personalităţii juridice (de exemplu, certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului si Hotararea sau dispozitia de inregistrare, pentru societăţile comerciale. Pentru fundatii, certificatul de înregistrare în registrul special tinut de Judecatorii, si Hotararea de inregistrare), precum şi dovada faptului că persoana care va semna ca reprezentant al persoanei juridice are dreptul de a încheia acte in numele acesteia (de exemplu, certificat constatator de la…
2016 09 Apr
Read more...

Texte legislative incidente in identificarea persoanelor

Selectie de norme juridice, care reglementeaza aspectele prezentate anterior: Extras din 'Legea 36/1995' a Notarilor Publici, forma aplicabila la data 5 martie 2016 LEGE nr. 36 din 12 mai 1995 a notarilor publici si a activitatii notariale - REPUBLICARE Art. 84 (1) Partile participante la actul notarial pot fi identificate de notarul public prin mentiunea în încheiere ca ele sunt cunoscute personal de acesta. In cazul în care notarul public nu cunoaste partile, este obligat sa procedeze la verificarea identitatii acestora, în vederea încheierii unui act sau îndeplinirii unei proceduri notariale, dupa caz, prin: a)acte de identitate prevazute de lege;…
2016 09 Apr
Read more...

Cazuri speciale: minori, persoane cu handicap mintal/fizic grav

Cum se ia consimtamantul unui minor? Dar a unei persoane cu handicap psihic accentuat? Atat minorul, cat si persoana cu un handicap mintal accentuat, au nevoie de protectie speciala in situatia perfectarii unui act autentic. Discernamantul acestora este fie inca in formare, fie a suferit degradari datorita varstei, bolii, sau unor accidente. Pentru a fi parte intr-un act notarial, ei trebuie asistati (adica alaturi de el vine si mai semneaza o persoana in baza legii sau numita de o autoritate competenta), sau dupa caz, chiar reprezentati (adica persoana in cauza NU vine la notar, ci reprezentantul desemnat de autoritatea competenta…