2016 09 Apr

Cum se identifica o persoana fizica la notar

Publicat in categoria: Persoane fizice si juridice
3402 vizualizari

Cum se identifica o persoana fizica de catre notarul public?

În cadrul lucrărilor de îndeplinire a actelor notariale, notarul public trebuie sa stabileasca identitatea, domiciliul şi capacitatea părţilor. Termenul de capacitate se refera la aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii, si de a dispune de acestea.

Actul de identitate trebuie INTOTDEAUNA prezentat în original. Orice alt act cerut la dosarul necesar perfectarii unei proceduri notariale poate fi depus fie in original, fie in copie legalizata, dar actul de identificare al unei persoane nu poate fi prezentat decat in original. Notarul public are acces la Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, in vederea verificării actelor de identificare prezentate de parti.

  • Identitatea unui cetatean roman se stabileste prin prezentarea catre notar a actului de identificare: carte de identitate sau buletin, iar in lipsa acestora, temporar, cartea provizorie de identitate. Prin excepţie, identificarea se poate face prin intermediul paşaportului, atunci cand titularul nu are domiciliul in Romania, ci in strainatate, iar acest lucru este inscris in pasaport. Deci o persoana cetatean roman cu domiciliul in Romania NU se poate identitfica prin pasaport. Pentru a se identifica cu pasaport, este OBLIGATORIU a avea domiciliul in strainatate.
  • Identitatea unui cetatean strain, avand cetatenia si domiciliu intr-o tara membra a Comunitatii Europene, se stabileste prin prezentarea catre notar a actului de identificare: carte de identitate nationala a tarii de origine, sau paşaport.
  • Identitatea unui cetatean strain, din afara Comunitatii Europene, se stabileste prin prezentarea catre notar a actului de identificare: paşaport.
  • Cetateanul strain, indiferent de tara de origine, titular al unui permis de sedere, trebuie sa prezinte si acest document cu ocazia perfectarii oricarei proceduri notariale.

De asemenea este recomandat ca orice persoana care se prezinta la notar sa aiba asupra sa toate actele sale de stare civila (dupa caz: certificat de nastere, certificat de casatorie, certificat sau hotarare de divort, certificat de deces al celuilalt sot). De exemplu, pentru perfectarea unei donatii sau vanzari-cumparari intre rude sunt necesare toate actele de stare civila care fac dovada gradului de rudenie intre partile semnatare, pentru a se putea acorda scutirea (in cazul donatiei) sau reducerea (in cazul vanzarii) de impozit conform Codului Fiscal, pentru rude pana la gradul 3.

Daca persoana in cauza si-a schimbat pe parcursul vietii numele de familie sau prenumele, de asemenea trebuie sa prezinte actele doveditoare a acestui fapt, cum ar fi certificatele de casatorie, certificatele si/sau sentintele de divort, hotarari judecatoresti de schimbare a numelui etc.

7 comentarii
  • Dana
    Dana Marți, 21 Februarie 2017 13:14

    Buna ziua,

    In cazul in care notarul cunoaste personal partea, mentiunea notarului ca o cunoaste personal poate tine loc de identificare a persoanei cu CI/BI?

    Report
  • Notariat Irimia - Vaslui
    Notariat Irimia - Vaslui Miercuri, 22 Februarie 2017 21:50

    pentru Dana:

    Buna ziua,
    Da, conform art 84 din Legea Notarilor Publici si a Activitatii Notariale nr 36/1995, 1), "părţile participante la actul notarial pot fi identificate de notarul public prin menţiunea în încheiere că ele sunt cunoscute personal de acesta".

    In practica notariala consideram ca acest caz este rar intalnit, tocmai datorita relativitatii termenului de a "cunoaste". Cat de bine trebuie notarul sa cunoasca persoana respectiva? Sa ii stie adresa de domiciliu pe de rost, sa ii stie si codul numeric personal? Pentru ca aceste elemente sunt obligatorii de inscris in incheierea de autentificare...

    Report
  • Danz Mariana
    Danz Mariana Duminică, 24 Septembrie 2017 17:02

    Buna ziua,
    Va rog frumos!
    Se poate face o procura notariala cu un act de identitate expirat?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns

    ----

    Notariat Irimia - Vaslui
    pentru Danz Mariana:

    Daca a expirat cartea dumneavoastra de identitate, nu mai poate fi folosita pentru a va identifica in fata notarului public.
    O solutie a acestei situatii ar fi sa va adresati serviciului de evidenta a persoanelor pentru a va elibera o carte de identitate provizorie, care se elibereaza in mod obisnuit intr-un termen mai scurt decat o carte de identitate obisnuita.

    Report
  • Dani
    Dani Duminică, 11 Martie 2018 14:13

    Buna ziua,
    Avem urmatoarea situatie : Vrem sa cumparam un apartament de la 3 mostenitori, unul din cei 3 mostenitori nu are buletin de identitate valabil dar are pasaport, certificat de nastere, certificat de casatorie, toate valabile. Se poate incheia tranzactia fara buletin de identitate ?
    Va multumesc

    ===============
    Notariat Irimia din Vaslui
    pentru Dani:

    Daca persoana fara buletin/carte de identitate are domiciliul in strainatate, si acest fapt este inscris in pasaport, se poate identifica in fata notarului public prin pasaport. Verificati in pasaport ce este trecut la rubrica domiciliu. Daca scrie Romania (sau numele unui oras din Romania), nu e bine. Daca scrie numele altei tari, e OK.

    In cazul in care in pasaport la rubrica domiciul scrie Romania sau numele unui oras din Romania, ar putea solicita fie o noua carte de identitate, fie o carte PROVIZORIE de identitate, pe baza careia persoana in cauza poate fi identificata de notarul public

    Report
  • Geanina
    Geanina Marți, 11 Septembrie 2018 11:57

    Buna ziua, cetățeanul român se poate identifica la notar cu permisul de conducere, având în vedere că este un act cu serie, numar, fotografie și data de valabilitate? Mulțumesc.

    =========================
    Notariat Irimia din Vaslui

    NU

    Report
  • Ana Maria
    Ana Maria Luni, 23 Septembrie 2019 12:21

    Buna ziua.Pot cumpara un imobil cu copie legalizata de buletin?s-au ce metoda rapida pot gasi avand in vedere ca eliberarea unui nou buletin dureaza 2saptamani.va multumesc

    =========================
    Notariat Irimia din Vaslui

    Incercati sa obtineti o carte de identitate provizorie.
    Cu o copie legalizata dupa buletin NU va puteti identifica.

    Report
  • Catalina Tuiu
    Catalina Tuiu Sâmbătă, 03 Aprilie 2021 17:13

    Buna ziua,
    Ma confrunt cu o situatie pe care nu prea stiu cum sa o rezolv. In urma cu 33 de ani in 1988 am cumparat un apartament, am achitat cea mai mare parte din plata fata de vanzator si a ramas sa ii platesc o diferenta peste un an, de 12000 lei. Am intrat in posesia apartamentului imediat, restul de plata de 12000 lei catre vanzator s-a facut la data mentionata in actul de vanzare cumparare, nu s-a conditionat in nici un fel intrarea apartamentului in proprietatea mea, de acel rest de plata , doar ca s-a mentionat ca fosta proprietara ar fi putut sa ma urmareasca pentru neplata. Plata restului de 12000 lei s-a facut la timp, cu o chitanta de mana, scrisa de catre vanzatoare, semnata de ea, de mine si de un martor, am recurs la aceasta metoda pentru ca vanzatoarea se mutase din Bucuresti intre timp, a venit special ca sa ii dau banii. Nu erau notari particulari pe atunci, procedura necesita timp , iar ea trebuia sa se intoarca acasa, in orasul unde se mutase, undeva in Moldova, nu stiu exact. Pe chitanta s-a mentionat data cand s-a facut plata, suma platita, totul a fost in ordine, nu ne-am mai vazut de atunci. Acum m-am hotarat sa vand apartamentul, iar notarul mi-a spus ca chitanta nu este legalizata si nu poate sa faca actul de vanzare. Tot restul actelor este in ordine, act vanzare-cumparare, certificat fiscal, cadastru, intabulare cu carte funciara cu tot, in afara de chichita asta cu chitanta. Au trecut 33 de ani de atunci, daca era sa ma urmareasca pentru neplata, ar fi facut-o, dar avand in vedere ca i-am platit, bineinteles ca nu au fost probleme. Ce este de facut? Cum mai pot da de persoana respectiva cand nu stiu unde s-a mutat, daca mai poarta acelasi nume (tocmai divortase, trecuse la numele de fata, dar poate s-o fi casatorit intre timp? ) Cum pot sa o caut? Este destul de in varsta, si nu am gasit-o pe retele de socializare, nici nu cred ca le foloseste, sau poate si-o fi schimbat numele, o fi alt motiv, nu stiu. Ce se intampla daca, sa zicem ca dau de urma persoanei respective si, sa zicem ca a decedat sau a plecat in alta tara? Ce solutii exista?Va rog daca se poate sa imi dati un sfat avizat.
    Multumesc!

    =========================

    Salutari!
    O solutie cred ca ar putea fi actiunea judecatoreasca de constatare fie a efectuarii platii, fie de constatare a prescrierii obligatiei de a efectua plata.

    Mergeti cu tot dosarul la un birou de avocat.

    Report
Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Sâmbătă, 09 Aprilie 2016 22:14