2016 10 Apr

Procedura notariala a divortului

Publicat in categoria: Proceduri Notariale
2846 vizualizari

Putem divorta si la Notar? Dar daca avem copii minori?

Incepand cu 01 octombrie 2011, data intrarii in vigoare a Noului Cod Civil, soţii pot divorţa nu doar pe calea instanţei de judecată, ci pot divorta si apeland la serviciile unui notar public, dacă nici unul dintre soţi nu este pus sub interdicţie, daca nu s-au adresat pentru desfacerea casatoriei unei alte autoritati competente, si daca se înţeleg cu privire la anumite aspecte prevăzute de lege:
  • numele de familie al sotilor pe care il vor purta dupa incetarea casatorie;
  • daca au copii minori, si cu privire la:
    • exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti;
    • parintele cu care vor avea minorii domiciliul, locuinta copiilor dupa divort;
    • modalitatea de a pastra legatura cu minorii de catre parintele care nu locuieste cu acestia, programul de vizitare al minorilor. Desi nimic nu opreste sotii sa continue sa convieţuiasca impreuna chiar si dupa pronuntarea divortului, ei trebuie sa convina amiabil cu care dintre parinti vor locui copii minori si la ce adresa;
    • modalitatea de a suporta cheltuielile de crestere, educare si pregatire profesionala ale minorilor de catre parinti, contributia financiara a acestora cu privire la minori.

Cu ajutorul notarului public pot divorţa atât soţii care au copii minori cât şi cei care nu au copii minori. Daca soţii nu au copii minori, casatoria poate fi desfacuta prin divort si în faţa Ofiţerului de Stare Civilă.

În caz de neînţelegere între părţi, notarul public nu poate pronunta divortul, sotii urmand a se adresa instanţei judecătoreşti.

Divorţul amiabil în faţa notarului public consideram ca ofera următoarele avantaje:
  • consiliere premergătoare divortului, sotii putand sa se adreseze in acest sens notarului public impreuna, sau separat;
  • notarul public are vocatia legala de oferi informatiile utile privind procedura divorţului, de a lamuri aspectele asupra cărora sotii trebuie să se pună de acord;
  • prin lege notarul public si toti angajatii biroului sunt obligati sa respecte secretul profesional, asigurănd astfel confidenţialitatea şi intimitatea discuţiilor;
  • protejarea copiilor, diminuarea efectelor negative ale divortului asupra copiilor. Copii sub 10 ani nu trebuie audiati de notar, si nici sa fie prezenti in fata notarului public cu ocazia divortului. Copiii care au 10 ani vor fi audiati o singura data de catre notarul public, în prezenţa ambilor părinţi, in mod decent si protector. Daca va dori, copilul va avea posibilitatea sa ceara informaţii, i se va raspunde potrivit vârstei sale, si va putea sa işi exprime opinia;
  • procedura notariala a divortului este AMIABILA, prin acordul sotilor cu privire la toate aspectele, deci nu exista notiunea de "vinovăţi" a vreo unuia dintre soţi;
  • divortul pe cale notariala este rapid, indiferent daca sunt sau nu copii minori, si presupune 2 intrevederi cu notarul public: prima pentru depunerea cererii de divort, si dupa scurgerea termenului de gandire de 30 de zile, o a doua intalnire pentru declararea divortului propriuzis. Nici una dintre aceste doua sedinte nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zeci de minute;
  • costul divortului pe cale notariala este relativ scazut;
  • dupa finalizarea divorţului, foştii soţi vor putea solicita notarului public partajul bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei. De precizat ca partajul se poate realiza in natura, sau cu sulta (contraechivalent financiar) chiar si in lipsa intabularii bunurilor imobile, atat timp cat nu se cere fragmentarea (dezmembrarea) acestora.

Cum se procedeaza pentru a divorta in fata notarului public?

Pentru a divorta pe cale notariala, sotii trebuie sa se adreseze unui notar public fie de pe raza judecatoriei de care tine localitatea unde s-a incheiat casatoria, fie unui notar public fie de pe raza judecatoriei de care tine localitatea unde au avut ultima locuinta comuna sotii. Ultima locuinta comuna se probeaza, daca este cazul, prin acte de proprietate sau de folosinta (comodat, chirie, declaratii de luare in spatiu etc) a locuintei de catre soti, si chiar in lipsa unor astfel de acte de proprietate sau de folosinta, prin actele de identitate ale sotilor si prin declaratie notariala autentica, pe proprie raspundere a fiecarui sot, din care sa rezulte care a fost ultima locuinta comuna.
De exemplu, dacă v-aţi căsătorit în Vaslui sau o comuna arondata Vasluiului, şi aţi avut ultima locuinţă comună în Iasi, vă puteţi adresa fie unui notar din Vaslui, fie unui notar din Iasi.

Cei doi soti trebuie sa se prezinta împreuna la notarul public ales, unde vor depune o cerere care va cuprinde:
  • declaratia sotilor ca au sau nu copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei, sau adoptati;
  • daca au copii minori, acordul de principiu al sotilor cu privire la copii minori, cu privire la aspectele anterior enuntate;
  • invoiala sotilor cu privire la numele de familie pe are il va purta fiecare dupa divort. Sotul care si-a schimbat numele de familie prin casatorie poate reveni la numele de familie anterior sau poate pastra numele de familie obtinut prin casatorie.

Odata cu cererea, se vor depune si actele necesare la dosarul notariatului: acte de identitate, certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale sotilor, certificatele de nastere ale copiilor minori si majori. Acestea se vor prezenta in original notarului public, care le va xeroxa si le va returna partilor, cu exceptia certificatului de casatorie care se va pastra in original de notar pana la finalizarea procedurii. Toate actele trebuie sa fie eliberate de autoritati ale Romaniei, deci daca casatoria a avut loc in strainatate mai intai trebuie transcris certificatul de casatorie, si la fel certificatele de nastere ale copiilor nascuti in strainatate.

Daca unul, sau chiar ambii soti nu se poate prezenta la notar cu ocazia acestei prime intrevederi cu notarul, se poate trimite un imputernicit cu procura autentica speciala pentru divort.

In urma depunerii cererii si verificarii dosarului, notarul public va acorda un termen care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice, numit termen de reflectie. Cererea de divort se va inscrie de notar in Registrul Notarial de evidenta a certificatelor de divort RNECD.

Daca sunt minori, sotii vor trebui sa dovedeasca cu acte juridice notarului public daca au in proprietate sau in folosinta imobilul unde urmează a locui copilul minor impreuna cu unul dintre parinti, iar cazul in care nu au o locuinta in folosinta sau proprietate, se poate intocmi o declaratie de luare in spatiu al acestora de catre proprietarul imobilului. Notarul va sesiza si Autoritatea Tutelara din cadrul Primariei de pe raza localitatii unde va domicilia minorul impreuna cu unul dintre parinti, pentru efectuarea unei anchetei psihosociale. Scopul acesteia este de a se asigura ca interesele minorului nu sunt prejudiciate si nu este pus in pericol. Cu ocazia acestei anchete psihosociale, un reprezentant al Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei competente se va deplasa la viitorul domiciliu al minorului, va cere acte privind veniturile parintilor, inscrierea la medic de familie a parintilor si minorilor, inscrierea la scoala a minorilor daca este cazul, diverse alte informatii privind parintii si minorul. Dupa primirea raportului de ancheta psihosociala, notarul public fixeaza un termen pentru audierea minorilor mai mari de 10 ani. Audierea se face în prezenta ambilor parinti, si consta intr-un dialog amiabil cu minorul, raspunzandu-i la intrebari daca este cazul, ascultandu-i opinia cu privire la faptul de a locul cu unul dintre parinti, modalitatea de a tine legaturile personale cu celalalt parinte, totul intr-un mod relaxat si conform varstei sale.

Dupa expirarea termenului de reflectie de 30 de zile, sotii se vor prezenta PERSONAL la notar. Nu mai este posibila reprezentarea prin procura la acest al doilea termen final, sotii trebuind sa se prezinte strict PERSONAL. Daca partile staruie si toate conditiile prevazute de lege sunt îndeplinite, Notarul Public va elibera certificatul de divort (acesta NU cuprinde nici o menţiune cu privire la culpa părţilor, nu exista un astfel de aspect in cadrul divortului notarial). În certificatul de divorţ se vor consemna desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, numele de familie pe care foştii soţi le vor purta după divorţ, precum şi, după caz, menţiunile privind acordul parental referitor la minorii rezultaţi din căsătorie. Totodata se va elibera si originalul certificatului de casatorie, purtand inscrisa mentiunea de divort. Daca sunt copii minori, se va intocmi si conventia in forma autentica prin care parintii consimt cu privire la minori. Casatoria este considerata desfacuta chiar de la data eliberarii certificatului de divort.

Certificatul de divorţ se întocmeşte în 6 exemplare originale, din care: câte un exemplar pentru fiecare dintre soţi, doua exemplare raman la notariat-unul la dosarul de divorţ si unul la mapa de divorţuri, un exemplar pentru registrul stării civile de la locul în care s-a încheiat căsătoria sau unde s-a transcris certificatul de căsătorie eliberat într-un alt stat, şi un exemplar pentru registrul stării civile deţinut de direcţia judeţeană de evidenţă a persoanelor.

Forta probanta a certificatului de divort:

Certificatul de divorţ face dovada desfacerii căsătoriei prin acordul soţilor, precum şi a numelui de familie pe care fiecare dintre soţi îl va purta după divorţ.

Ce se intampla daca nu ne mai prezentam la termenul final?

Daca cu ocazia celei de a doua sedinte, notarul public constata ca sunt disensiuni intre soti cu privire la elementele pe care trebuie conform legii sa le stabileasca de comun acord, sau daca constata ca nu sunt indeplinite conditiile pentru pronuntarea divortului, sau daca sotii nu se mai prezinta, sau se prezinta si nu mai sustin cererea de divort, notarul poate respinge cererea de divorţ. In acest caz, notarul public emite încheierea de respingere a cererii de divorţ.

1 comentariu
  • Andreea Cristina Guechai
    Andreea Cristina Guechai Joi, 26 Mai 2022 13:22

    Buna ziua,

    Numele meu este Andreea Cristina Guechai. Eu si sotul meu traim in Germania si vream sa divortam, dar el nu poate veni in România pentru ca lucreaza. Eu sunt romanca si el e tunisian. Ne-am casatorit in Romania.

    Casatoria a avut loc in localitatea Priponeşti, județul Vaslui. Eu am domiciliul in sat Schineni, Orașul Murgeni, Județul Vaslui. Soțul nu are acum un permis de ședere valabil in Romania, dar a avut pana in 2020. Momentan are permis de ședere in Germania.

    Ne puteti spune daca putem face prin corespondenta divortul sau daca se poate sa facem toate lucrurile intr-o singura vizita. Sotul nu poate lua concediu ca sa vina in România.
    Cu stima,
    Andreea Cristina Guechai

    =========================

    Notariat Irimia din Vaslui:
    Buna ziua,
    din articol, ati citit ca divortul se realizeaza in doi pasi. La primul termen, sotul poate fi reprezentat prin procura (intocmiti procura la Consulatul Romaniei). Dupa intocmire, trimiteti procura unui notar, in Romania, scan sau email pentru a va confirma ca este OK.

    La al doilea termen, este obligatoriu sa se prezinte personal si sotul. Procura se accepta DOAR la primul termen, dar NU se accepta la cel de al doilea termen.

    Report
Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Duminică, 10 Aprilie 2016 16:41