2016 04 Mai

Conventie matrimoniala

Publicat in categoria: Acte notariale uzuale
1437 vizualizari

Semnificatie

Intocmirea unei conventii notariale matrimoniale presupune alegerea unui anumit regim legal care urmeaza sa se aplice casatoriei partilor:
  • regimul comunitatii legale, conform caruia, cu anumite exceptii prevazute de lege, bunurile dobandite de oricare dintre soti sunt de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor (adica nu este determinata cota cuvenita fiecaruia dintre soti). Dintre exceptii, cele mai notabile sunt bunurile dobandite prin donatie sau mostenire, care devin bunuri proprii doar ale sotului dobanditor, precum si bunurile, sumele de bani sau orice valori care sunt dobandite in schimbul unui bun propriu;
  • regimul separatiei de bunuri, conform caruia fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată;
  • regimului conventional, conform caruia sotii pot conveni in mod individual cu privire la anumite bunuri pe care le detin, pot stabili obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare, pot stabili anticipat cota parte ce le revine din bunurile achiziţionate în timpul căsătoriei etc.

Conditii de intocmire

Pot intocmi la notariat o conventie matrimoniala persoanele deja casatorite, dar si persoanele inca necasatorite si care intentioneaza sa se casatoreasca.

In cazul persoanelor deja casatorite, pentru a putea incheia o conventie matrimoniala sau pentru a modifica o conventie matrimoniala anterioara, trebuie sa fi trecut deja un an implinit de la data casatoriei, respectiv de la data ultimei conventii matrimoniale.

In cazul persoanelor necasatorite si care intentioneaza sa se casatoreasca, daca doresc abordarea regimului separatiei sau a regimului conventional, trebuie sa intocmeasca conventia matrimoniala INAINTE de a perfecta casatoria. INAINTE de a se perfecta casatoria, partile pot oricand sa aduca modificari conventiei matrimoniale, sau chiar sa o revoce. Dar, odata perfectata casatoria, trebuie sa astepte implinirea unui an de la data casatoriei pentru a putea aduce modificari regimului casatoriei.

In cazul in care viitorii soti doresc abordarea regimului comunitatii de bunuri, nu este necesara intocmirea unei conventii matrimoniale prin notariat, regimul comunitatii aplicandu-se in mod implicit daca nu este prezentata ofiterului de stare civila din cadrul Primariei o conventie matrimoniala cu ocazia perfectarii casatoriei.

Spus pe scurt, inainte de casatorie poti oricand incheia, modifica sau revoca o conventie matrimoniala, dar dupa momentul perfectarii casatoriei modificarea regimului legal aplicabil casatoriei nu poate fi realizata decat cu respectarea unui an implinit de la data casatoriei sau a ultimei modificari a regimului aplicabil casatoriei.

Cu ce documente trebuie sa ma prezint la notar?

  • in cazul persoanelor deja casatorite, acestea trebuie sa prezinte: acte de identitate, certificate de nastere, certificatul de casatorie;
  • in cazul persoanelor necasatorite, acestea trebuie sa prezinte: acte de identitate, certificate de nastere. Daca anterior una dintre parti a mai avut incheiate casatorii, trebuie prezentat, dupa caz, hotararea de divort sau certificatul de divort, sau certificatul de deces al sotului din casatoria anterioara;
  • Daca partile doresc si realizarea inventarului bunurilor dobandite inainte de casatorie, sau pe parcursul acesteia, atunci partile trebuie sa prezinte si acte de proprietate doveditoare ale drepturilor acestora asupra bunurilor respective.

Informatii suplimentare

Partile pot alege cu ocazia perfectarii conventiei matrimoniale si o locuinţă cu destinaţia de locuinţă a familiei, care indiferent caruia dintre soti apartine, nu va putea fi instrainata sau grevata cu sarcini, deci nici ipotecata, fara acordul si a sotului neproprietar.

O alta clauza care poate fi inclusa in conventia matrimoniala este clauza de preciput, prin care partile pot conveni ca in caz de deces al unuia dintre ei, soţul supravieţuitor să preia fără plată, înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune deţinute în devălmăşie sau coproprietate de catre soti.

Cu ocazia perfectarii conventiei matrimoniale, ca un pas prealabil obligatoriu in cazul persoanelor deja casatorite, este necesara lichidarea regimului matrimonial anterior, care consta in principal in stabilirea cotelor din dreptul de proprietate care se cuvine fiecaruia dintre soti.

In cazul persoanelor necasatorite care incheie o conventie matrimoniala avand intentia de a se casatori, conventia matrimoniala va produce efecte doar din momentul perfectarii casatoriei intre partile semnatare, iar partile au obligatia sa o prezinte ofiterului de stare civila din cadrul Primariei cu ocazia perfectarii casatoriei. Convenţia matrimonială încheiată între persoane necasatorite inca, poate fi oricând modificată de acestea sau revocată, prin notariat, până la încheierea căsătoriei, fara a fi necesar a se fi implinit un an de la intocmirea conventiei matrimoniale.

Cu ocazia perfectarii conventiei matrimoniale partile pot solicita notarului să intcomeasca inventarul bunurile mobile si imobile apartinand partilor, dobandite inainte de casatorie de fiecare dintre parti, sau in timpul casatoriei, dupa caz. Inventarierea se realizeaza pe baza declaratiei partilor, care trebuie sa prezinte si acte de proprietate doveditoare.

Prin conventia matrimoniala nu se poate deroga de la regulile referitoare la egalitatea dintre soti, referitoare la autoritatea părintească sau privind devoluţiunea succesorală legală (dezbaterea mostenirii).

Notarul public va inregistra din oficiu convetia matrimoniala la Registrul National Notarial dedicat evidentei acestora.

Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Miercuri, 04 Mai 2016 20:02