2016 06 Mai

Dezbaterea mostenirii (succesiune)

Publicat in categoria: Acte notariale uzuale
2009 vizualizari

Semnificatie

Dezbaterea mostenirii, numita si succesiune, presupune in principal transferul dreptului de proprietate asupra tuturor bunurilor (imobile, terenuri, locuinte, autoturisme, sume de bani, conturi bancare, bunuri de valoare, actiuni etc) care au apartinut unui defuct, dar si a datoriilor si obligatiilor care au ramas dupa defunct, catre mostenitorii acestuia functie de gradul de rudenie, iar daca defunctul a lasat testament, si catre legatarii acestuia (astfel sunt numiti beneficiarii unui testament). Mostenitorii si legatarii impreuna sunt numiti si succesori.

Conditii de intocmire

Pentru a se dezbate mostenirea unei persoane, aceasta trebuie sa fi decedat deja. Mostenirea unei persoane aflate in viata nu poate fi dezbatuta, chiar daca persoana respectiva se afla in stare de neputinta din cauza varstei sau a unei boli.

Pentru a se putea dezbate mostenirea pe cale notariala, toti succesorii trebuie sa se inteleaga intre ei, in caz contrar dezbaterea mostenirii va putea fi realizata doar prin Judecatorie. Unul dintre succesori trebuie sa prezinte din timp notarului public actele de stare civila si actele de proprietate necesare, iar la termenul stabilit toti succesorii trebuie sa se prezinte personal la notarul public pentru semnarea certifitului de mostenitor. Succesorii care nu se pot prezenta personal la notar, pot trimite procura (imputernicire) speciala prin care pot imputernici o alta persoana (inclusiv pe unul dintre ceilalti succesori) sa semneze in locul lor. Daca dintre rudele defunctului indreptatite la mostenire sunt persoane care doresc sa renunte la mostenire, nu mai este necesara prezenta lor, dar vor trebui sa trimita o declaratie notariala de renuntare la mostenire, care poate fi intocmita la orice notar public din Romania sau la Ambasada/Consulat.

Pe parcursul procedurii notarul public va audia si 2 martori care vor trebui sa declare sub juramant care sunt succesorii defunctului, si ca nu exista alte rude, descendenti etc, cu pretentii la mostenire.

Daca se doreste eliberarea doar a unui certifical de calitate de mostenitor (care atesta cine sunt succesorii defunctului, dar nu include nici o precizare cu privire la bunurile sau datoriile defunctului), procedura este aceeasi, cu singura diferenta ca nu mai este necesara prezentarea actelor de proprietate pentru bunurile ce au apartinut defunctului.

Cu ce documente trebuie sa ma prezint la notar?

  • Anexa 23/24, eliberată de Primăria din localitatea în care defunctul a avut ultimul domiciliu. Aceasta cuprinde un rezumat al vietii defunctului, cand s-a nascut, cand s-a casatorit, cati copii a avut, cand a decedat, ce bunuri si ce datorii au ramas dupa acesta etc;
  • Pentru Defunct: certificat de deces, certificat de căsătorie (a avut mai multe casatorii?), dacă este cazul hotărâri sau certificate de divorț, testament dacă defunctul a intocmit în timpul vieții;
  • Pentru Succesori: acte de identitate, certificate de naștere, certificate de căsătorie, dacă este cazul hotarari sau certificate de divorț, decizie de curatelă de la Primărie pentru moștenitorii minori, hotărâre de punere sub interdictie de la Judecatorie și decizie de curatelă de la Primărie pentru moștenitorii cu dizabilități psihice, declaratii de renuntare la moștenire în cazul renuntatorilor (Atenție! Sunt totale și definitive!), daca este cazul procuri pentru succesorii care nu se prezinta personal;
  • Acte de proprietate ale persoanei decedate: titluri de proprietate, contracte de vânzare-cumpărare, donații, schimb, certificate de moștenitor, ordinul prefectului, uzucapiune, hotarari judecatoresti de moștenire sau partaj etc. Pentru construcții: Urbanism, Autorizație de construire, P.V. finalizare. Pentru locuințele și anexele construite anterior anului 2001, doar daca nu există Autorizația de construire, se solicită de la Primărie "Certificat pentru atestarea că petentul este cunoscut ca proprietar" și "Proces-verbal de identificare a imobilului", care trebuie să precizeze pentru fiecare construcție suprafața, anul construirii, și materialul folosit la construire. Sunt necesare si adeverințe de utilitati pentru construcții, locuinte, spatii comerciale (apă, salubritate, gaz, curent electric, asociație proprietari etc). Dacă imobilele sunt intabulate, schițe cadastrale, încheieri de intabulare, extrase de carte funciara. Pentru sume de bani detinute de defunt la banca, carnete CEC / extrase de conturi bancare / depozite bancare. Daca este cazul, certificate de acționar, și extras la zi de la depozitarul central. Dacă defunctul a avut societate, actele societății (certificat înregistrare, constatator, statut etc). Acte de proprietate autoturisme (carte de identitate auto, certificat de înmatriculare) ;
  • Certificat fiscal de Primăria de la locul proprietăților, și de la ANAF (valabile doar 30 de zile);
  • Daca printre bunurile ce au apartinut defunctului sunt si terenuri, este necesara Adeverința de la Registrul Agricol al Primăriei pe raza careia sunt amplasate terenurile, indicand suprafața de teren intravilan/extravilan, și eventual suprafața/anul construirii/materialul pentru construcțiile existente (valabila doar 30 de zile);
  • Pe parcursul procedurii se vor audia DOI MARTORI care să știe să scrie și să citească, care nu sunt rude între ei, nici cu defunctul și nici cu moștenitorii acestuia, de o vârstă destul de înaintată pentru a-l fi cunoscut personal pe defunct în tinerețea sa. Atenție, sa aibă acte de identitate valabile!

Puteti descarca de aici: Indrumarul cu privire la Dezbaterea Mostenirii (Succesiune)

Informatii suplimentare

Daca doriti sa aflati informatii detaliate, va invitam sa parcurgeti pe website-ul nostru, Notariat Irimia, in cadrul sectiunii Proceduri Notariale: Aspecte teoretice cu aplicabilitate practica imediata articolul detaliat despre Procedura succesorala notariala (dezbaterea mostenirii): cine poate solicita dezbaterea mostenirii, grade de rudenie, clase de mostenitori, modul de calcul al cotelor cuvenite fiecarui mostenitor, partajul cu ocazia dezbaterii mostenirii, eliberarea certificatului de mostenitor suplimentar.

2 comentarii
  • Cristina Dragusanu
    Cristina Dragusanu Vineri, 22 Aprilie 2016 07:29

    Buna ziua,

    Trebuie sa fac succesiunea dupa tatal meu. In cadrul masei succesorale este si un automobil, pentru care nu am gasit decat cartea de identitate, certificatul de inmatriculare fiind pierdut.
    Nu exista alti mostenitori, mama a murit inaintea tatalui meu.
    Va rog sa imi spuneti daca acest document este suficient in cadrul procedurii de succesiune sau trebuie sa ma ocup de obtinerea unui nou certificat de inmatriculare. Daca da, cum pot face procedurile respective avand in vedere situatia.

    Multumesc,

    Cristina Dragusanu

    Report
  • Notariat Irimia
    Notariat Irimia Marți, 03 Mai 2016 23:59

    Buna ziua,

    Pentru dezbaterea masei succesorale care să includă automobilul aveți nevoie de Cartea de Identitate a Automobilului cît și de Certificatul de Înmatriculare al Automobilului.

    Așa că în situația dumneavoastră va trebui să obțineți un Certificat de Înmatriculare nou.

    Problema care se ivește este dacă părinții s-au căsătorit înaintea cumpărării automobilului. Dacă l-au cumpărat după ce s-au căsătorit asta înseamnă că jumătate din automobil aparține mamei, jumatate tatalui.

    Astfel dacă vreți să dispuneți de automobil (de exemplu, sa il vindeti), trebuie să dezbateți atît moștenirea mamei pentru cota de 1/2 din automobil, cît și moștenirea tatălui pentru cota de 1/2 din automobil.

    O zi cît mai buna,
    Notariat Irimia

    Report
Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Vineri, 06 Mai 2016 14:00