Proiecte Notariale Europene in slujba cetatenilor 'internationali'
Ce fac daca sunt in strainatate si am nevoie de servicii notariale in tara de calatorie?
Europa moderna este un spatiu in care se intrepadrund culturi si sisteme juridice diverse, integrandu-se in piata europeana unica. Cetatenii unei tari aflati in strainatate se casatoresc, sau desfac casatorii, cumpara sau construiesc case, dezbat mosteniri, fac partaje, sub rigoarea legilor locului unde se afla ei insisi, sau bunurile lor. Mobilitatea crescuta a cetatenilor europeni, amploarea fluxului de cetateni care muncesc peste hotarele tarilor de origine, casatoriile intre parteneri cu originea in tari diferite, relocarea familiilor in locatii peste hotare, au determinat Uniunea Europeana, si implicit Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana (CNUE - din care face parte si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania) sa abordeze solutii adaptate acestor realitati, de acum, cotidiene.
Pe linie notariala, Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana (CNUE) a implementat impreuna cu Comisia Europeana, mai multe proiecte pentru a spori securitatea juridica si pentru a consilia cetatenii europeni aflati peste granitele tarilor de originine.
In continuare, vom incerca sa mentinem o lista a acestor proiecte si a site-urilor web dedicate lor, pentru a putea fi usor accesate de acei dintre noi aflati peste hotare:
- Anuarul European al Notarilor a fost creat in sprijinul celor aflati peste hotare si care trebuie sa gaseasca un notar, oriunde s-ar afla in Europa. Acest director al notarilor europeni pentru fiecare notar listeaza si limbile straine cunoscute de acesta, astfel incat puteti alege un notar cu care sa va intelegeti direct, fara traducator intermediar, functie de limba straina vorbita de dumneavoastra. Anuarul European al Notarilor este accesibil la adresa:
http://www.notaries-directory.eu
- Proiectul "Cupluri in Europa" a fost dezvoltat de CNUE in parteneriat cu Comisia Europeana, si ofera traduse in 21 de limbi, informatii privind regimul juridic din tarile membre ale Comunitatii Europene, aplicabil casatoriilor intre persoane de nationalitati diferite. "Cupluri in Europa" este accesibil la adresa:
http://www.coupleseurope.eu
- Proiectul "Succesiuni in Europa" a fost dezvoltat de CNUE in parteneriat cu Comisia Europeana, si ofera traduse in limbi de circulatie internationala, informatii privind succesiunile (dezbaterea mostenirii) din majoritatea tarilor membre ale Comunitatii Europene. "Succesiuni in Europa" este accesibil la adresa:
http://www.successions-europe.eu
- Proiectul "Proprietati in Europa" se inscrie pe aceeasi traiectorie, oferind informatii in principalele limbi de circulatie internationala despre procedurile specifice achizitionarii unei locuinte in 22 de state Europene. Este accesibil la adresa:
http://www.buyingmyhome.eu
- in sprijinul celor interesati de regimul aplicabil minorilor sau altor categorii de persoane vulnerabile, Proiectul "Vulnerabil in Europa", la adresa:
http://www.the-vulnerable.eu
- portalul web dedicat "Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana" este accesibil la adresele:
http://www.cnue.eu/ si http://www.notaries-of-europe.eu
- "Reteaua Europeana a Registrelor de Testamente" (The European Network of Registers of Wills Association, acronim ENRWA si ARERT-aferent taducerii in franceza: Association du Réseau Européen des Registres Testamentaires), este un proiect care are ca scop interconectarea registrelor de evidenta a testamentelor din tarile membre ale Uniunii Europene, cu scopul de a minimiza riscul ca un testament intocmit de un cetatean al Europei sa nu fie gasit, de orice institutie competenta din oricare din tarile membre, cu ocazia dezbaterii mostenirii acestuia. Proiectul este disponibil la adresele:
http://www.arert.eu si http://www.enrwa.eu
- EUFIdes este un serviciu creat de Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana cu rolul de ajuta notarii tarilor membre sa conlucreze in procedurile privind transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor, in situatii cu aspecte transfrontaliere. Este dedicat in primul rand utilizatorilor notari, dar poate servi si ca o sursa de informare. Este accesibil la adresa:
http://www.notaries-of-europe.eu/
- Reteaua Notariala Europeana (RNE) este un instrument dedicat de asemenea notarilor care intalnesc probleme juridice cu aspecte transfrontaliere. Este accesibila la adresa:
http://www.enn-rne.eu
Aceste instrumente oferite cetatenilor Europei si profesionistilor din lumea Notariatului European, de Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana (CNUE), din care face parte si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, sunt utile in clarificarea aspectelor transfrontaliere in tranzactii imobiliare, dreptul familiei, dreptul succesiunilor si dreptul societatilor.
Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui
Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.
Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.
Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.