2016 10 Apr

Procedura notariala a intocmirii de copii legalizate

Publicat in categoria: Proceduri Notariale
3156 vizualizari

Cum pot obtine o copie lagalizata notarial dupa un inscris?

Incercare de definitie:
Procedura notariala a efectuarii de copii legalizate consta in intocmirea, in mod obisnuit cu ajutorul aparatelor de copiat tip xerox, a unor copii dupa documente originale, copii pe care notarul public le certifica in sensul ca sunt identice originalului prezentat notarului.

Este OBLIGATORIU ca notarul public sa verifice cu propriile simturi starea documentului original si sa se asigure ca fotocopiile sunt identice originalului. Pentru a obtine o copie legalizata de pe un inscris este OBLIGATORIU sa va prezentati la Biroul Notarial cu originalul actului respectiv.

Fotocopiile pot fi realizate de parti sau de notar cu mijloace proprii, dar in perioadele aglomerate, mai ales la inceput sau sfarsit de an scolar, pentru a economisi timp este preferabil a va prezenta la notariat cu fotocopiile gata realizate de dumneavoastra, in numarul de exemplare dorit de dumneavoastra plus unul pentru arhiva biroului notarial.

Poate solicita legalizare de copii orice persoană care se prezintă la notariat cu originalul actului, indiferent dacă persoana respectiva este sau nu parte în acel act, si indiferent daca este sau nu titular al actelor. Deci pentru a obtine o copie lagalizata dupa un certificat de nastere, nu trebuie sa se prezinte in fata notarului chiar titularul certificatului de nastere, ci orice persoana aflata in posesia originalului. Ca exceptie, in cazul in care se doreste eliberarea de copii legalizate dupa o Carte de Identitate, doar titular se poate prezenta, notarul public trebuind sa il identifice si sa se asigure ca este cu adevarat titularul cartii de identitate.

Nu se pot elibera copii legalizate de pe înscrisurile care conţin corecturi, ştersături, adăugări, cuvinte tăiate sau alte particularităţi, dacă nu sunt confirmate prin semnătura şi sigiliul (stampila) autorităţii care le-a întocmit sau, după caz, semnătura părţilor. Nu se pot face copii legalizate nici dupa alte copii legalizate, fotocopii simple sau copii conforme cu originalul, si nici dupa acte originale deteriorate.

De asemenea, nu se pot face copii legalizate dupa hotarari judecatoresti (sentinte, decizii etc.), intrucat originalul acestora se afla in arhiva instantei care le-a eliberat, partile fiind in posesia doar a unor copii certificate de instanta. Daca aveti nevoie de copii legalizate dupa o hotarare judecatoreasca, trebuie sa va adresati instantei care a eliberat hotararea si nu unui birou notarial.

Instrumentare:
Notarul public poate elibera copii legalizate de pe înscrisurile originale prezentate de părţi, astfel cum au fost emise în starea lor iniţială, după confruntarea copiei cu originalul.

Se pot legaliza copii atât de pe un înscris original în întregime, cât şi de pe părţi determinate ale acestuia, cu condiţia să nu se denatureze înţelesul integral al înscrisului. Pe copia legalizată şi în încheierea de legalizare a acesteia se face menţiunea corespunzătoare, privind faptul ca in copie s-a preluat doar un extras din documentul original.

Se pot elibera copii legalizate si de pe înscrisuri sub semnătură privată, caz in care încheierea redactata de notarul public cuprinde menţiunea că înscrisul de pe care s-a eliberat copia este sub semnătură privată.

Copii legalizate din arhiva biroului notarial de pe actele emise de notarul public se eliberează numai părţilor, succesorilor şi reprezentanţilor acestora, precum şi celor care justifică un drept sau un interes legitim. Fotocopierea se face de pe originalul din arhivă, cu toate menţiunile şi modificările aduse originalului până la data eliberării copiei legalizate. Pentru actele notariale intocmite cu aplicarea procedurii autentificarii, indiferent de tipul actului (contracte de orice fel, conventii, imputerniciri, diverse declaratii etc), copia legalizată din arhivă se eliberează de pe duplicatul actului aflat în arhivă.

Se pot realiza copii legalizate si dupa actele pastrate in original de notarul public la mapa actelor instrumentate de acesta, dar nu se pot realiza copii legalizate dupa înscrisurilor rămase la mapa in copie si nu in original.

Se pot elibera copii legalizate si de pe traducerile aflate în arhiva biroului, pentru care notarul a indeplinit procedura legalizarii semnaturii traducatorului autorizat.

Copiile legalizate eliberate dupa documente aflate in original in arhivele notariale sunt valabile 6 luni.

În vederea legalizării copiei unui înscris original întocmit într-o altă limbă decât cea română, acel înscris va fi tradus în limba română de un traducător şi interpret autorizat. Copia legalizată de pe înscrisul original, însoţită de traducerea în limba română, va fi eliberată părţii în numărul de exemplare solicitat.

Un exemplar al copiei legalizate se păstrează în arhiva notarului.

Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Duminică, 10 Aprilie 2016 17:01