Procedura Autentificarii Notariale
Ce este si ce avantaje ofera actul autentificat notarial
Incercare de definitie:
Procedura autentificarii notariale consta in intocmirea unui act, la cererea partilor, dupa ce notarul in prealabil a identificat partile semnatare si a stabilit domiciliului si starea civila a acestora, a verificat pe baza de documente justificative si extrase din diverse registre drepturile invocate de parti care fac obiectul actului, s-a asigurat ca actul se incheie cu respectarea tuturor normelor legale, s-a asigurat de intelegerea actului si a efectelor sale de catre parti, si a luat consimtamantul partilor prin semnatura acestora pe actul original.
Rezumat:
Procedura autentificarii notariale este utilizata in indeplinirea unui mare numar de acte juridice, pentru unele fiind in mod imperios ceruta de lege pentru ca actele sa fie valabil intocmite. Aceasta se datoreaza fortei probante superioare a actului autentic, faptului ca actul notarial cu privire la o creanţă certă lichidă exigibilă este executoriu, dar si avantajelor pe care le confera prin atributiile indeplinite de notar in instrumentarea actului autentic - fapt de natura a proteja interesele partilor: solicitarea si verificare actelor de stare civila si actelor doveditoare ale drepturilor invocate de parti, verificari complexe in diverse registre publice, explicarea actului, luarea consimtamantului doar dupa ce partile au inteles pe deplin clauzele inscrise in act, inscrierea din oficiu de catre notar a actului in diverse registre publice in cazurile prevazute de lege. Actul autentic se intocmeste la cererea partilor, intr-un singur exemplar original care ramane in arhiva notarului, partile primind cate un duplicat.
Va invitam in continuarea acestui articol sa parcurgeti detalierea ideilor principale anterior enuntate.
- diminuarea riscurilor de fi inselat, si a ramane pagubit:
- notarul se asigura de identitatea reala a partilor semnatare;
- notarul verifica existenta reala a drepturilor invocate de parti, precum dreptul de proprietate asupra unui bun care se doreste a se vinde;
- in cazul unei tranzactii, verifica daca bunurile sunt ipotecate, sechestrate, grevate de sarcini;
- notarul asigura perfectarea actelor cu respectarea legii si a bunelor moravuri;
- actul notarial cu privire la o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, este executoriu, asigurand recuperarea rapida a diverse sume de bani sau bunuri;
- actul autentic are o mare forta probanta, cel ce sustine ceva contrar celor inscrise in actul autentic trebuind sa probeze cele sustinute in instanta de judecata, actul autentic prezumandu-se ca reflecta realitatea pana la admiterea probei contrare de instanta de judecata;
- intelegere mai buna a ceea ce se intampla de fapt prin perfectarea actului:
- explica actul partilor, se asigura ca acestea inteleg actul si ii accepta efectele;
- notarul se asigura ca partile consimt in mod liber si in cunostinta de cauza la perfectarea actului;
- economie de timp:
- notarul poate obtine, contra cost, o serie de documente de la diverse institutii la cererea clientului, evitand deplasarea acestuia;
- comunica actul institutiilor competente si registrelor publice incidente, unde este cazul, conform legii;
- daca ati pierdut actele autentificate la un notar, ele se pastreaza timp indelungat, functie de tipul actului chiar zeci de ani, in arhiva biroului notarial, de unde puteti obtine duplicate sau copii legalizate din arhiva.
Creanta este certa cand existenta ei neindoielnica, rezulta din insusi continutul actului.
Creanta este lichida atunci cand obiectul ei (suma de bani sau bunul, sau faptul de a face ceva, prestatia efectiva la care se obliga o parte), este determinat, sau cand actul contine elementele suficiente care permit stabilirea lui.
Creanta este exigibila daca obligatia debitorului este ajunsa la scadenta (adica trebuia deja executata, plata deja facuta, sau un bun deja predat, sau o anumita lucrare deja efectuata, etc.) sau acesta este decazut din beneficiul termenului de plata.
Titlul executoriu este un înscris întocmit de către un organ competent, cu respectarea prevederilor legii, în virtutea căruia devine posibilă punerea în executare pe cale silită a creanţei pe care o constată,
Cum se prezinta actul autentic - Duplicatul
Pentru anumite tipuri de acte, legea cere in mod imperativ a fi intocmite in forma autentica notariala, precum: convenţia matrimonială, acte de transfer al dreptului de proprietate cu privire la imobile (vanzare, donatie, partaj), contractul de intretinere, contractul de ipoteca imobiliara, declaratii de neaaceptare a mostenirii, diverse declaratii si procuri.
Actul autentic notarial se incheie intr-un singur exemplar original, purtand semnatura partilor, si care va ramane in arhiva biroului notarial. Exemplarul original al actului autentificat, împreună cu documentele doveditoare solicitate de notar si care au stat la baza autentificarii, se semnează în faţa notarului public de către părţi si daca este cazul de martorii-asistenţi atunci când este necesara prezenta lor, dupa identificarea tuturor semnatarilor pe baza actelor de identitate. Notarul se va asigura ca partile au înţeles actul notarial şi au acceptat efectele acestuia.
Partilor semnatare li se vor elibera unul sau mai multe duplicate ale actului autentificat, identice ca si continut cu originalul semnat de parti, dar fara a purta semnatura acestora, in locul semnăturilor fiind menţionat numele şi prenumele fiecărui semnatar, si purtand pe prima pagina o parafa cu textul "DUPLICAT", iar la final fiind inscrisa mentiunea ca este duplicat si numarul de exemplare in care s-a eliberat, urmate de semnatura si sigiliul notarului public instrumentator. Un duplicat al actului se va pastra si in arhiva biroului notarial impreuna cu originalul actului autentic.
Duplicatul actului notarial autentificat are aceeaşi forta probantă prevăzută de lege ca şi originalul actului. Dacă actul constată o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, atunci duplicatul constituie, ca şi originalul, titlu executoriu (adica se poate cere executarea silita a creantei respective. Creanta poate fi o suma de bani, dar si predarea unui bun mobil sau imobil, efectuarea unui serviciu etc). Poate constitui titlu executoriu si copia legalizată de pe exemplarul duplicatului din arhiva notarului public.
Instrumentarea actului autentic
In cadrul procedurii autentificarii notarul public are obligaţia să desluşească raporturile juridice dintre părţi cu privire la actul pe care acestea vor să-l încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc partile este în conformitate cu legea şi să ofere partilor îndrumările necesare.
Notarul public va verifica in prealabil autentificarii ca actele pe care le instrumentează să nu cuprindă clauze contrare legii şi bunelor moravuri, si va cere lămuriri si documente care sa sustina si sa dovedeasca drepturile pe care părţile pretind ca le au: acte de identitate in vederea identificarii partilor si stabilirii domiciliului acestora, acte de stare civila, acte privind dobandirea unor bunuri tranzactionate, documente justificative, autorizatii si avize necesare pentru incheierea actului, certificate fiscale, extrase de autentificare etc.
La cererea partilor, notarul va putea obtine el insusi de la diverse institutii, pe cheltuiala părţilor, unele dintre documentele necesare (certificate fiscale, extrase de carte funciara, extrase din registre de stare civila, adrese de la Primarii si diverse institutii etc). Notarul public poate solicita documente inclusiv din arhiva altor birouri notariale sau a Camerei Notarilor Publici. Documentaţia solicitată de către notarul public se comunică în mod obligatoriu şi de îndată, dar nu în original, ci prin orice mijloc de comunicare care confirmă trimiterea şi, respectiv, primirea.
În vederea autentificării actelor juridice constitutive sau translative de drepturi reale imobiliare (vanzari/donatii/intretinere/ipoteci etc), notarul public va verifica situaţia juridică a bunului imobil, sarcinile bunului şi, după caz, regimul matrimonial al părţilor si va menţiona în actul notarial întocmit sarcinile şi măsurile de indisponibilizare a bunurilor, înscrise în registrele de publicitate. Notarul public va solicita părţilor prezentarea actelor de proprietate, si va putea obţine în numele şi pe cheltuiala partilor certificatul de sarcini sau extrasul de carte funciară, certificatul de atestare fiscală, precum şi documentaţia cerută de alte legi speciale.
Documentaţia necesară încheierii actului notarial se reţine la dosarul actului, in arhiva biroului notarial, împreună cu exemplarul original al actului autentificat si un duplicat al acestuia.
Actele autentificate care sunt supuse publicităţii conform prevederilor legale (adica se inregistreaza in registre publice in cazurile şi condiţiile prevăzute de lege, de exemplu acte de instrainare a unor imobile, conventii matrimoniale privind regimul matrimonial ales de soti, acte de recunoastere a paternitatii cu privire la un copil, etc) se vor comunica de notarul public de îndată institutiei sau registrului public unde se ţine această evidenţă. Notarul public va face demersurile necesare pentru ducerea la îndeplinire a tuturor lucrărilor de publicitate in cazurile şi condiţiile prevăzute de lege, în numele şi pe cheltuiala titularilor drepturilor care rezultă din act, si va inmana acestora dovezile referitoare la înscrierea drepturilor in registrele publice.
Forta probanta a actului autentic
Înscrisul autentic notarial face deplină dovadă, faţă de orice persoană, până la declararea sa ca fals (adica o instanta de judecata sa declare fals actul notarial), cu privire la constatările făcute personal, prin propriile simţuri, de către notarul public, în condiţiile legii:
a)faptul prezentării părţilor şi a tuturor persoanelor participante la procedura de autentificare, precum şi identificarea acestora;
b)locul şi data încheierii actului;
c)exteriorizarea consimţământului partilor.
Declaraţiile părţilor cuprinse în înscrisul autentic notarial fac dovada, până la proba contrara, atât între părţi, cât şi faţă de oricare alte persoane (adica nu poti sustine contrariul celor declarate in act autentic decat daca probezi in instanta de judecata contrariul si instanta se exprima in acest sens).
Declaraţia creditorului cuprinsă într-un act autentic că a primit suma de bani sau prestaţia care i se datorează face dovada executării obligaţiei, până la proba contrară, atât între părţi, cât şi faţă de oricare alte persoane.
La autentificarea oricărui act juridic în care una dintre părţi declară că a plătit celeilalte o sumă de bani sau bunuri fungibile, notarul public va întreba părţile şi va consemna în act data la care a avut loc operaţiunea şi dacă banii au fost înmânaţi în numerar, prin virament bancar sau în orice altă modalitate de plată.
Dacă părţile convin că plata unor sume de bani se va efectua în viitor, notarul public va menţiona în mod expres în conţinutul actului data scandentei si dacă sumele care se vor plăti sunt sau nu purtătoare de dobânzi, iar, în caz afirmativ, se va menţiona cuantumul acestora.
Dacă o plata s-a efectuat în numerar anterior autentificării actului, notarul public va menţiona în cuprinsul actului declaraţia persoanei că a primit anterior suma de bani şi, respectiv, că cealaltă parte şi-a executat obligaţia de plată, declaraţie ce constituie chitanţă liberatorie pentru executarea obligaţiei de plată.
Dacă plata se efectuează în numerar în ziua autentificării, notarul public va consemna în act declaraţia persoanei că a primit în acea zi suma de bani şi, respectiv, că cealaltă parte şi-a executat obligaţia de plată, declaraţie ce constituie chitanţă liberatorie pentru executarea obligaţiei de plată.
Pentru detalii privind identificarea persoanelor fizice, actele necesare a fi prezentate de acestea, documentele specifice persoanelor juridice, acte cu privire la terenuri/constructii/apartamente si anumite tipuri de acte autentificate de notarul public, va rugam studiati meniul din stanga ecranului.
1 comentariu
Buna ziua,
Ma aflu in Australia, in situatia de a acorda o procura pt vanzarea unui imobil in Romania. Inteleg ca Australia nu este de drept latin. Cu toate acestea, am intalnit aici un notar care sustine ca a facut sute de procuri pt Romania ( de altfel mi -a si dovedit ca ii sunt familiari termeni specifici in limba romana), ca stie ce trebuie sa faca pt autentificare si apoi treaba mea este sa obtin doar Apostila de la Departamentul de " Foreign Affairs".
( mai fac si mentiunea ca imi este foarte dificil sa ajung la Consulat, cel mai apropiat este la 1000 km si in plus, programarile pt procuri se fac la ei cu foarte mult inainte)
Cum ar trebui sa procedez? Sa merg la notarul respectiv care este dispus sa faca verificarile necesare si sa autentifice documentul, chiar daca legea tarii nu prevede procedura?
Multumesc anticipat
---
notariat Irimia - Vaslui
pentru Ioana Radu:
Din pacate, pentru Australia, ca si pentru Anglia, Statele Unite ale Americii, singura solutie pentru a trimite o procura/declaratie in Romania este sa va adresati pentru intocmirea documentului AMBASADEI/CONSULATULUI Romaniei
Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui
Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.
Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.
Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.