2021 20 Feb

Cine alege notarul public, vanzatorul sau cumparatorul ?

Intrebare: Cine alege notarul public, vanzatorul sau cumparatorul ?

Atunci cand vanzatorul si cumparatorul au preferinte diferite, care dintre ei ar trebui sa aiba ultimul cuvant privind alegerea notarului public? Aceasta intrebare poate fi extinsa si pentru alte tipuri de acte notariale:

  • Cine alege notarul public in cazul unui contract de ipoteca, banca sau cetateanul ?
  • Cine alege notarul public in cazul unui contract de imprumut, cel ce da imprumutul (creditorul) sau cel ce primeste imprumutul (debitorul) ?
  • Cine alege notarul public in cazul unui contract de intretinere, intretinutul sau intretinatorul ?

Raspuns

Legea nu prevede un raspuns la aceasta intrebare, si nici nu este necesar sa o faca, deoarece toate actele bilaterale sunt perfectate prin buna intelegere a partilor. Deci partile semnatare ale unui contract sunt libere sa aleaga notarul public prin buna lor invoiala.

Acest raspuns este valabil pentru toate actele bilaterale, adica toate actele semnatate intre doua parti, astfel cum este contractul de vanzare, contractul de imprumut, contractul de ipoteca, contractul de intretinere, contractul de donatie etc.

Dar totusi, atunci cand vanzatorul si cumparatorul ar dori fiecare sa aleaga un alt notar public, cine ar fi mai indreptatit sa aiba castig de cauza? Consideram ca raspunsul pe care il cautati tine mai mult de aspectul "moral" al problemei. Intrebarea devine: Cine este mai indreptatit din punct de vedere moral, a alege notarul public? Iar opinia noastra este ca ar trebui sa aleaga notarul public, partea mai vulnerabila dintre partile semnatare ale actului notarial.

Mai ramane de stabilit cine consideram ca este partea mai vulnerabila, pentru diverse tipuri de acte notariale.

Consideram ca pentru orice act notarial, partea semnatara care ar avea mai mult de suferit in cazul anularii actului respectiv, este cea mai vulnerabila. Aceasta este persoana care are cea mai mare nevoie de protectie juridica, si de robustetea actului notarial pe termen lung depinde bunastarea sa. Cel mai bine este sa oferim cateva exemple.

Care este partea semnatara cea mai vulnerabila intr-un contract de vanzare-cumparare? Raspunsul la aceasta intrebare este si raspunsul la intrebarea: cine alege notarul public, vanzatorul sau cumparatorul ?

Pentru un contract de vanzare-cumparare, vanzatorul si cumparatorul au urmatoarele interese primare: vanzatorul de a incasa pretul vanzarii, iar cumparatorul de se bucura pe termen lung de bunul cumparat. In majoritatea cazurilor, pretul vanzarii este incasat de vanzator chiar in ziua semnarii contractului de vanzare-cumparare, iar uneori in decurs de cateva zile - de obicei 3 sau 4 zile - in cazul contractelor de vanzare-cumparare in care cumparatorul apeleaza la un credit bancar pentru achizitia imobilului. Rareori suntem in situatia de a perfecta un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate, pentru o lunga perioada de timp.

Deci interesul vanzatorului este atins in general, in scurt timp de la momentul vanzarii, acesta isi primeste suma de bani in cont si interesul lui cu privire la contract dispare, prin atingerea scopului. Nu il mai prea intereseaza pe vanzator multe cu privire la robustetea contractului, odata ce a incasat pretul.

Pe de alta parte, cumparatorul este cel ce doreste ca multi ani dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare, sa se bucure de o folosinta linistita a imobilului. Iar orice slabiciune, orice imperfectiune a contractului de vanzare-cumparare, este posibil ca chiar si dupa multi ani de la semnarea contractului, sa ii provoace cumparatorului neplaceri majore, putandu-se ajunge chiar si pana la pierderea dreptului de proprietate asupra imobilului.

Considerand acest ultim scenariu, anularea actului de vanzare-cumparare, urmat de punerea partilor in situatia anterioara (adica cel ce a vandut redevine proprietar, cu returnarea pretului catre cumparator), cine este mai dezavantajat? Vanzatorul va primi bunul vandut inapoi, poate intr-o stare mai degradata, dar chiar si asa, il va primi inapoi. Dar isi va primi cumparatorul banii inapoi? Vor avea banii aceeasi valoare daca ii va primi, sau valoarea lor va fi macinata de inflatie? Dar ce se va intampla daca vanzatorul nu are resursele financiare sa returneze cumparatorului pretul ?

Deci pe termen lung, consideram cumparatorul ca fiind mai vulnerabil in fata unor imperfectiuni ale contractului, si consideram ca in cazul unui contract de vanzare-cumparare, cumparatorul este mai indreptatit din punct de vedere moral sa aleaga notarul public instrumentator.

Care este partea semnatara cea mai vulnerabila intr-un contract de ipoteca? Raspunsul la aceasta intrebare este si raspunsul la intrebarea: cine alege notarul public, banca sau clientul bancii ?

Pentru un contract de ipoteca, banca si debitorul (cel ce a luat bani imprumut de la banca) au urmatoarele interese primare: debitorul de a incasa suma reprezentand imprumut, iar banca de se bucura pe termen lung de garantia ca i se vor returna banii dati cu imprumut.

Debitorul garanteaza bancii returnarea imprumutului prin insituirea ipotecii asupra unui imobil (adica se pune imobilul garantie in favoarea bancii). In majoritatea cazurilor, banii reprezentand imprumut sunt primiti de debitor in scurt timp de la semnarea contractului de ipoteca, in decurs de cateva zile - de obicei 3 sau 4 zile. Dar banca doreste ca pe toata durata creditului, zeci de ani, garantia sa stea in picioare si contractul de ipoteca sa reziste chiar si atacurilor in justitie, daca va fi cazul.

Ce va face banca daca va fi anulat contractul de ipoteca? Cum isi va recupera sumele date imprumut ?

Deci pe termen lung, consideram banca ca fiind mai vulnerabila in fata unor imperfectiuni ale contractului, si consideram ca in cazul unui contract de ipoteca, banca este mai indreptatita din punct de vedere moral sa aleaga notarul public instrumentator.

Care este partea semnatara cea mai vulnerabila intr-un contract de imprumut? Raspunsul la aceasta intrebare este si raspunsul la intrebarea: cine alege notarul public, creditorul (cel ca da cu imprumut) sau debitorul (cel ce primeste imprumutul) ?

Rationamentul prezentat anterior pentru contractul de ipoteca este valabil si in cazul contractului de imprumut. Pe termen lung, este vulnerabil ca urmare a unor eventuale imperfectiune ale contractului de imprumut creditorul, cel ce trebuie sa isi recupereze banii sau bunurile date cu imprumut.

Deci pe termen lung, consideram creditorul ca fiind mai indreptatit din punct de vedere moral sa aleaga notarul public instrumentator.

Informatii suplimentare

Daca doriti sa aflati informatii detaliate, va invitam sa parcurgeti pe website-ul nostru, Notariat Irimia, sectiunea Acte si Proceduri notariale.

Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Sâmbătă, 20 Februarie 2021 18:50