Identificare persoane juridice si persoane fizice autorizate
Cum se identifica o persoana juridica de catre notarul public?
În ceea ce priveşte actele încheiate de persoanele juridice (Societati Comerciale, SRL, SA, Fundatii, etc), sunt necesare actele constitutive ale persoanei juridice (statut, act constitutiv), dovada dobândirii personalităţii juridice (de exemplu, certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului si Hotararea sau dispozitia de inregistrare, pentru societăţile comerciale. Pentru fundatii, certificatul de înregistrare în registrul special tinut de Judecatorii, si Hotararea de inregistrare), precum şi dovada faptului că persoana care va semna ca reprezentant al persoanei juridice are dreptul de a încheia acte in numele acesteia (de exemplu, certificat constatator de la registrul comerţului din care să rezulte calitatea de asociat/administrator al societăţii comerciale).
În ceea ce priveşte actele necesare unei persoane fizice autorizate (Intreprindere Individuala, PFA, CMI etc), care nu au personalitate juridica, sunt necesare dovada inregistrarii la Registrul Comertului sau o alta forma de evidenta, specifica profesiei (de exemplu, certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului si Hotararea sau dispozitia de inregistrare, pentru II sau PFA. Pentru CMI, certificatul de înregistrare în registrul special tinut de Colegiul Medicilor), precum şi dovada faptului că persoana care va semna ca reprezentant al persoanei juridice are dreptul de a încheia acte in numele acesteia (de exemplu, certificat constatator de la registrul comerţului din care să rezulte calitatea de titular al Intreprinderii individuale sau PFA-ului).
Trebuie spus despre persoanele fizice autorizate ca, neavand personalitate juridica, nu pot dobandi drepturi reale cu privire la imobile, titular al acestora fiind in realitate chiar cetateanul autorizat a desfasura activitatea respectiva. II-ul sau PFA-ul pot fi privite ca o extensie adusa cetateanului, dar fara a lua nastere o entitate juridica noua (o persoana juridica, cum se numeste in drept). Deci, intr-un contract de vanzare-cumparare, de exemplu, daca un intreprinzator titular al unui II/PFA vrea sa achizitioneze un teren, proprietar devine chiar cetateanul in cauza, iar daca este casatorit si sotul/sotia. Pentru a putea folosi terenul in afacerea pentru care este autorizat, poate face singur, daca nu e casatorit, sau doar impreuna cu sotia, daca este casatorit, un act de includere a terenului in patrimoniul de afectatiune al afacerii sale. Acest act nu face sa inceteze coproprietatea intre soti, ci doar ii da voie sotului intreprinzator titular al II-ului sau PFA-ului sa exploateze in interesul afacerii sale acel teren.
2 comentarii
Buna ziua,
in cazul achizitionarii unui spatiu ce apartine consiliului local ,in rate,conform OUG 68 din 2008 cu destinatia de cabinet medical ,daca transcrierea se face pe persoana fizica , cu CNP ,asa cum spuneti dumneavoastra si nu pe CMI cu cod fiscal (CUI) ,cum se deduc din veniturile cabinetului dobanzile si amortizarea spatiului ?
Precizez ca in fata organelor fiscale si a altor organe ale statului Persoana Fizica Autorizata are drepturi si obligatii ,altele decat persoana fizica detinatoare .Acesta este si motivul pentru care statul a inregistrat PFA separat cu cod fiscal (CUI) si nu cu CNP.
La ANAF Iasi am primit precizarea clara ca nu se pot deduce cheltuieli facute cu CNP pe CUI
De asemeni ,va rog sa precizati articolele de lege care sustin cele scrise de dumneavoastra intrucat acestea au inceput sa devina practica si in mun Iasi ,dar aici nu am capatat o explicatie clara ci doar , > Asa sunt noile precizari
Pentru Eugen Dragan
articole de lege de interes cu privire la patrimoniul de afectatiune profesionala:
- art.2, lit.j, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.44/2008
- art 31 alin 3 din Noul Cod Civil
Cautati si pe net, google/wikipedia "patrimoniul de afectatiune profesionala" - este mai lamuritor decat orice informatie obtinuta la ghiseu
Intrebarea dumneavoastra excede domeniul notarial, fiind de competenta Directiei de Finante/ANAF. Deci cele ce expunem in continuare sunt doar o opinie, si nu neaparat o solutie cu aplicabilitate practica:
- din moment ce bunul achizitionat de dumneavoastra va fi folosit in scopul afacerii dumneavoastra, in continutul contractului de vanzare cumparare va incurajam sa introduceti clauzele prin care are loc includerea imobilului in patrimoniul de afectatiune profesionala (ar trebui sa fie prezenta si sotia pentru acord).
- fiind achizitionat in interesul afacerii, consideram ca acest fapt vă dă dreptul de a suporta pretul de achizitie din casieria/contul bancar al intreprinderii/CMI, fapt care de asemenea ar trebui reflectat corespunzator in textul contractului (inclusiv banii din casiere/cont CMI,II sunt de asemnea parte din patrimoniul de afectatiune profesionala).
Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui
Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.
Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.
Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.