2016 25 Apr

Procedura notariala a legalizarii specimenului de semnatura/sigiliu

Publicat in categoria: Proceduri Notariale
3213 vizualizari

Ce este legalizarea notariala a specimenului de semnatura sau sigiliu?

Incercare de definitie:
Procedura legalizarii specimenului de semnatura, sau a sigiliului (sigiliu se numeste generic orice instrument folosit pentru a amprenta o anumita imagine: stampila, timbru sec, ciocan silvic etc.), consta in certificarea de catre notarul public la cererea partii interesate, al faptului ca solicitantul foloseste o anumita semnatura, sau un anumit sigiliu, solicitantul semnand sau aplicand amprenta sigiliului in fata notarului public, dupa ce notarul in prealabil a identificat partea solicitanta.

Instrumentare:
Pentru legalizarea specimenului de semnătura sau a sigiliului, partea se va prezenta personal la sediul biroului notarial, si va semna sau va amprenta sigiliul in fata notarului public, pe o coala de hartie. Pe aceiasi coala de hartie, notarul va redacta in continuare incheirea de legalizare a specimenului de semnatura/sigiliu. In incheirea de legalizare notarul va preciza datele de identificare ale solicitantului. Incheierea de legalizare se întocmeşte în numărul de exemplare cerut de părţi, plus unul pentru arhiva biroului notarial.

In cazul legalizarii amprentei dispozitivului silvic special de marcat (ciocan silvic), un exemplar al incheirii de legalizare a sigiliului se păstrează de catre notarul public, în depozit notarial.

La cererea părţilor, notarul public poate legaliza şi amprenta ştampilei persoanei juridice, a unui profesionist sau a oricărei entităţi fără personalitate juridică, reglementată de lege.

Forta probanta:
Legalizarea de către notarul public a specimenului de semnătura, sau a sigiliului, face dovada deplină doar a prezenţei partii in fata notarului la data si ora amintite in Incheierea de legalizare, a semnării de catre parte în faţa notarului public, precum şi a datei indeplinirii procedurii.

Se apeleaza in mod obisnuit la aceasta procedura cu ocazia infiintarii unor societati comerciale, PFA-uri, etc, cand persoanelor care vor administra aceste entitati li se va solicita de catre Registrul Comertului depunerea specimenului semnaturii legalizat de notar. In orice act care va emana de la societatea/PFA-ul/entitatea respectiva, partea va trebui sa foloseasca aceeasi semnatura cu cea legalizata cu ajutorul notarului public.

Procedura legalizarii specimenului de semnatura nu trebuie confundata cu procedura legalizarii semnaturii partilor pe inscrisuri. Procedura legalizarii specimenului de semnatura se refera la faptul ca notarul public certifica ca un anumit specimen de semnatura (imaginea grafica a semnaturii) apartine unei persoane, in timp ce procedura legalizarii semnaturii partilor pe inscrisuri se refera la faptul ca notarul publica certifica ca partile solicitante au semnat un anumit document.

Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Luni, 25 Aprilie 2016 16:29