2018 17 Apr

Declaratie de Optiune Mostenire: Acceptare sau Renuntare, Retractarea Renuntarii

Publicat in categoria: Acte notariale uzuale
3116 vizualizari

Semnificatie

Dupa decesul unei persoane, persoanele indreptatite de lege a veni la mostenire au dreptul de a accepta, sau de a renunta la mostenire, functie de dorinta si interesele fiecaruia. Aceasta optiune poate fi realizata in mod expres, clar si neechivoc, printr-o declaratie notariala data in acest scop. Se poate realiza si tacit, prin acte si fapte care implica in mod neechivoc gestul de a accepta mostenirea. Abtinerea de la astfel de fapte si acte in termenul de 1 an de la deces valoreaza renuntare la mostenire.

Conditii de intocmire

Declaratie notariala de acceptare sau de renuntare la mostenire se poate intocmi doar in prezenta persoanei indreptatite a veni la mostenire (numita succesibil), in termen de un an de la data decesului (caz in care se numeste declaratie in termen) sau chiar si dupa trecerea mai multor ani (fara limita) de la data decesului (caz in care se numeste declaratie peste termen). In aceste doua cazuri, in termen sau peste termen, difera in oarecare masura modul de exprimare, in primul caz se spune ca "accept/renunt in mod expres", iar in al doilea caz se spune ca "am facut/nu am facut acte sau fapte care sa valoreze acceptarea mostenirii". Dar efectele juridice sunt aceleasi.

Pentru a intocmi o astfel de declaratie, trebuie ca persoana a carei mostenire se doreste a se accepta/renunta, sa fi decedat deja. Pe timpul vietii unei persoane legea NU permite acceptarea sau renuntarea la mostenirea acesteia.

ATENTIE! Renuntarea la succesiune inseamna pierderea dreptului de a dobandi orice bun sau drept de pe urma persoanei decedate. Este totala! Altfel spus, nu poti renunta la un bun si sa mostenesti alte bunuri ale defucntului, ci legea prevede ca se renunta la TOATA MOSTENIREA! Prin renuntare se pierde calitatea de mostenitor al persoanei decedate, devii strain de mostenire, nu mai ai dreptul sa primesti nici un fel de bunuri din patrimoniul defunctului! (Cu mici exceptii, de exemplu daca ai renuntat mai ai doar dreptul de a primi doar bunuri fara valoarea patrimoniala dar cu valoare sentimentala, precum fotografii.) Renuntarea ta la mostenire face ca partea de mostenire ce ti s-ar fi cuvenit sa fie IMPARTITA IN MOD EGAL INTRE CEILALTI MOSTENITORI ACCEPTANTI conform legii, fara ca tu sa mai poti sa ai vreo preferinta!

Daca intentia ta este sa „cedezi” partea ta dintr-un bun sau din intreaga mostenire in favoarea unui alt mostenitor, atunci NU trebuie sa faci declaratie de renuntare la mostenire, ci declaratie de ACCEPTARE, urmand ca „cedarea” partii tale din bunul in cauza sau din mostenire catre persoana aleasa de tine sa se faca printr-un act de partaj succesoral sau de donatie de cota!

Pentru a evita situatia unei succesiuni ramase vacanta (adica nu exista mostenitori legali sau testamentari, sunt toti renuntatori) legea permite in mod exceptional retractarea (revocarea) declaratiei de renuntare la mostenire prin declaratie data in fata notarului public, in urmatoarele conditii cumulative: sa nu fi trecut un an implinit de la data decesului defunctului, si sa nu fi fost deja acceptata mostenirea de un alt succesibil (persoana care poate culege mostenirea in virtutea legii ca urmare a gradului de rudenie cu defunctul, sau ca efect al unui testament). Retractarea renuntarii la mostenire valoreaza, evident, acceptarea mostenirii.

Cu ce documente trebuie sa ma prezint la notar?

  • actul de identitate al persoanei care da declaratie;
  • certificatul de deces original sau o copie legalizata a acestuia, pentru persoana decedata;
  • acte de stare civila care atesta gradul de rudenie al declarantului cu persoana decedata: certificat de nastere, certificat de casatorie, hotarari de divort, toate actele necesare a trasa arborele geanealogic din treapta in treapta de la defunct la declarant.

Informatii suplimentare

Chiar daca nu intentionati sa dezbateti succesiunea in termenul de 1 an este indicat sa faceti totusi declaratia de optiune succesorala, indiferent ca doriti sa acceptati sau sa renuntati la mostenire. Mai ales daca intentioanti sa acceptati mostenirea este important sa faceti aceasta declaratie notariala de acceptare, deoarece dupa trecerea termenului de 1 an, fie este posibil sa fiti decazut din dreptul de a mosteni (de exemplu daca nu va prezentati la dezbatarea mostenirii dupa ce ati fost citat in acest sens), fie este mult mai dificil sa dovediti ca ati acceptat mostenirea in mod tacit.

Acceptarea mostenirii se poate realiza si prin declaratie speciala in acest sens data in fata notarului, dar poate fi si cuprinsa in orice alt act din care rezulta, in mod neechivoc, acceptarea succesiunii. De exemplu, declaratia de acceptare cuprinsa intro procura de reprezentare la dezbaterea mostenirii.

Dintre actele si faptele care sunt interpretate ca acceptare tacita a mostenirii enumeram inchirierea, instrainarea de bunuri apartinand defunctului, depunerea cererii de dezbatere a succesiuni, reconstruire/demolarea unei constructii apartinand patrimoniului defunctului, construirea unei case pe terenul apartinand defunctului, incasarea unor creante nascute din acte incheiate in timpul vietii de defunct cu tertii, plata impozitelor si taxelor locale pentru bunuri care au apartinut defunctului, stabilirea in fapt a domiciliului in imobilul apartinand defunctului, promovarea de actiuni in instanta care presupun intentia de insusire a calitatii de mostenitor (actiune de partaj succesoral, actiune de anulare a testamenului defunctului, actiune pentru repunerea in termenul de acceptare, etc) indiferent de solutia pronuntata de instanta, in general orice acte de dispoziţie, de administrare, folosinţă ori de conservare a unor bunuri din moştenire dacă din împrejurările în care acestea au fost facute rezultă că succesibilul si-a insusit calitatea de moştenitor.

Daca nu vrei sa devii mostenitor, fie renunti la succesiune prin declaratie autentica data in fata notarului public, fie nu faci acte de acceptare precum cele enumerate anterior.

Considaram ca declaratia autentica de optiune succesorala, acceptare sau renuntare, data in fata notarului public este solutia preferabila deoarece nu lasa loc la interpretari, si va protejeaza interesele prin faptul ca se inscrie intr-o baza de date nationala, Registrul National de Evidenta a Optiunilor Succesorale. Odata inscrisa declaratia dumneavoastra in aceasta baza de date, in cazul acceptarii - se elimina riscul de a fi decazut din dreptul la mostenire prin neacceptarea in termen de un an de la data decesului sau prin faptul de a fi citat si sa nu va puteti prezenta la dezbatere, cat si riscul de nu fi declarata existenta dumneavoastra in mod mincinos de catre alte rude cu rea vointa. Iar in cazul renuntarii la mostenire, inscrierea in acest Registru National a declaratiei dumneavoastra permite celorlalti succesibili sa dezbata mai usor mostenirea fara a fi nevoie sa va mai citeze in vederea inlaturarii de la mostenire, ceea ce presupune economie de timp si bani.

Declaratia de optiune succesorala data in fata notarului si inscrisa de notar in Registrul National de Evidenta a Optiunilor Succesorale va garanteaza faptul ca indiferent cand se va dezbate mostenirea, si indiferent unde, prin Notar sau Judecator, in orice colt al Romaniei, declaratia dumneavoastra va fi gasita si luata in considerare de autoritatea unde se dezbate mostenirea. Este facut public faptul ca ati acceptat sau ati renuntat la mostenire. Chiar si in cazul propriului dumnevoastra deces, aceasta declaratie va produce efecte si va proteja interesele dumneavoastra si ale descendentilor dumneavoastra fata de rude (frati, cumnati, etc) cu o moralitate indoielnica si care ar fi tentate sa ascunda existenta dumneavoastra cu ocazia dezbaterii mostenirii la care aveti si dumneavoastra dreptul.

Daca sunteti in strainatate, consideram ca o astfel de declaratie poate fi intocmita doar la Ambasada/Consulatul Romaniei in tara respectiva.

10 comentarii
  • george vlad
    george vlad Luni, 27 Martie 2017 15:53

    Daca acest ''site'' mai este functional, va rog respectuos luminati-ma in doua probleme:
    1)- in calitate de nepot,pentru obtinerea unui supliment de CM la succesiunea de pe urma parintilor mei( decedati in 2003), urmeaza sa deschid o succesiune succesiva de pe urma bunicului, dupa tata, decedat in urma cu peste 30 ani, defunct pe numele caruia,ulterior, s-a eliberat un titlu de proprietate (teren agricol ) cu mostenitori ; bunica si mama mea -ambele decedate.
    intrebare:; -daca pentru prima succesiune(de pe urma bunicilor) ,timp de 30 ani, nu s-a deschis nicio succesiune si nu exista nicio alta acceptare succesorala din partea fratilor tatalui meu, mai sunt obligat sa-i citez la Notariat??
    2)- In cadrul procedurii de obtinere a CM suplimentar, unul din mostenitori poate sa renunte in favoarea celuilalt? cu stima si va multumesc anticipat gv

    =====

    Notariat Irimia din Vaslui: raspuns pentru George Vlad:

    1 - "daca pentru prima succesiune(de pe urma bunicilor) ,timp de 30 ani, nu s-a deschis nicio succesiune si nu exista nicio alta acceptare succesorala din partea fratilor tatalui meu, mai sunt obligat sa-i citez la Notariat??"
    Da, trebuie. Dupa cum sper ca ati citit in articolul de mai sus, "Declaratie de Optiune Mostenire: Acceptare sau Renuntare, Retractarea Renuntarii", acceptarea mosternirii se poate realiza si tacit prin realizarea unor fapte din care sa rezulte intentia de a accepta mostenirea. Fratii tatalui ar fi putut face astfel de fapte. La dezbaterea mostenirii vor fi chemati totii copii bunicului (fratii si surorile tatalui dumneavoastra), si fiecare isi va exprima optiunea, de a fi accetat sau renuntat la mostenire.

    2 - "- In cadrul procedurii de obtinere a CM suplimentar, unul din mostenitori poate sa renunte in favoarea celuilalt?"
    Raspunsul la aceasta intrebare se ragaseste in textul articolului: NU se poate renunta in favoarea cuiva. Renuntarea e pura si simpla, ca si cum nu ai avea drept la mostenire, renuntarea favorizand tuturor celorlalti mostenitori acceptanti in cotele cuvenite lor dupa lege.
    Daca un mostenitor vrea sa dea partea sa unui alt mostenitor, mai intai trebuie sa accepte mostenirea, si apoi sa doneze partea sa cui doreste.

    Report
  • G. M.
    G. M. Joi, 30 Martie 2017 15:05

    Buna ziua! M-am declarat, prin declaratie autentica, succesoarea tatalui meu - decedat in 1999. Sa dezbatem acum mostenirea ce acte trebuie sa prezentam?? Casa( aflata in Solesti)nu este intabulata si nici terenul aferent. Se poate face succesiunea in acest caz. Costul estimativ care ar fi ? Raman in asteptarea raspunsului, via email. Cu stima si mii de multumiri.

    M. G.

    ==========

    Notariat Irimia din Vaslui: raspuns pentru G.M.

    1 - gasiti aici un indrumar generic privind documentele necesare dezbaterii mostenirii: http://notariatirimia.ro/tryit/paginiWeb/ActeNotariale_files/acteNecesare-CertificatMostenitor.pdf
    2 - nu este necesar a fi intabulate nici casa, nici terenul intravilan sau extravilan pentru a dezbate mostenirea
    3 - costul este functie de valoarea bunurilor, valoare care evident se calculeaza pe baza documentelor prezentate notarului public

    Report
  • Todescu Marinela
    Todescu Marinela Miercuri, 07 Iunie 2017 17:36

    Buna ziua ! Vas ruga daca se poate sa ma ajutati cu un model de Declaratie de acceptare a mosteniri. Eu locuiesc ìn Germania si am ìnteles ca pot sa fac si aici aceasta Declaratie. Dar notarul la care m am adresat mia spus ca trebuie sa o scriu eu si dansul doar o semneaza si o parafeaza. Deci ìn acest caz trebuie sa o scriu eu .Deci vas ruga daca se poate sa ma ajutati cu un model. Va multumesc frumos .

    =====

    Notariat Irimia din Vaslui: raspuns pentru Todescu Marinela

    NU puteti intocmi acea declaratie la notar german. In strainatate, o astfel de declaratie poate fi intocmita DOAR la ambasada/consulat al Romaniei, atat.

    Sa aveti asupra dumneavoastra pe langa buletin/pasaport, si actele care dovedesc legatura de rudenie a dumneavoastra cu defunctuil (certificate de nastere/casatorie/divort etc dupa caz).

    Report
  • marcela
    marcela Vineri, 16 Martie 2018 15:29

    Buna ziua!Tatal meu a decedat la inceputul acestui an.Eu am obtinut o declaratie de renuntare la succesiune legala de la Ambasada Romaniei de la Haga.Mentionez ca nu exista testament.Mama si fratelele meu s-au prezentat la notar,pentru deschiderea succesiunii.Notarul cere si declaratia mea in original.Mentionez ca detin un singur exemplar.Aceasta declaratie fiind inregistrata in registrul notarial electronic R.N.N.E.O.S.,de ce este nevoie de original?Dupa cum inteleg si dumneavoastra subliniati ca nu e nevoie de original. Va multumesc!

    =========================
    Notariat Irimia din Vaslui
    pentru Marcela:

    Inteleg ca dumneavoastra ati renuntat la mostenire, prin declaratie intocmita la Ambasada Romaniei de la Haga. Trebuie sa trimiteti acea declaratie in original rudelor dumneavoastra pentru a o prezenta notarului public.

    Comentariul dumneavoastra m-a determinat sa recitesc articolul si chiar nu am gasit nicaieri precizarea ca nu trebuie trimisa in original...
    In lipsa originalului notarul public insarcinat cu dezbaterea mostenirii ar putea solicita de la autoritatea care a intocmit declaratia o copie legalizata a declaratiei din arhiva institutiei respective, dar cred ca este mult mai simplu totusi sa trimiteti dumneavoastra originalul declaratiei in vederea dezbaterii mostenirii.

    Daca doriti, puteti sa intocmiti si sa pastrati pentru dumneavoastra o copie legalizata a declaratiei.

    Report
  • Serban D
    Serban D Marți, 22 Mai 2018 09:02

    Buna ziua.Sunt unic copil la parinti.Ambii sunt in viata.Urmeaza sa plec definitiv din tara si doresc sa stiu daca pot intocmi un act notarial prin care sa specific ca,in cazul decesului unuia dintre parinti,renunt la toate drepturile mele de succesiune in favoarea fiului meu.Va multumes

    =========================
    Notariat Irimia din Vaslui

    Pe durata vietii parintilor NU puteti face nici un fel de declaratiei cu privire la acceptarea/renuntarea dumneavoastra la mostenirea acestora. Doar dupa decesul unei persoane se pot face astfel de declaratii.

    Report
  • Cristi
    Cristi Luni, 01 Octombrie 2018 19:31

    Buna ziua,
    Daca dupa mama decedata in anul 2000 s-a facut, in acelasi an, o dezbatere succesorala partiala (doar cu privire la niste certificate de actiuni ) fiind declarati mostenitori acceptanti sotul supravietuitor (tata) impreuna cu mine si fratele meu, in prezent daca dorim sa dezbatem succesiunea cu privire la cota mamei din apartament, tata mai poate renunta la mostenire in favoarea copiilor?
    va multumesc.

    =========================
    Notariat Irimia din Vaslui

    Inteleg ca tatal dumneavoastra a acceptat initial mostenirea. Tot la fel va fi si la orice dezbatere suplimentara a mostenirii mamei dumneavoastra.

    Dar dupa dezbaterea mostenirii dupa apartament, puteti face un act de partaj prin care sa va transmita cota cuvenita lui din apartament.

    Report
  •  Caty
    Caty Miercuri, 12 Decembrie 2018 09:19

    Buna ziua. Tatal meu a decedat in mai 2017 ,lasand in urma o sotie , doi copii si doua apartamente. Noi copiii, ne gandim sa renuntam la mostenire in favoarea mamei. Apoi mama sa ne faca testament fiecareia pe cate un apartament(de fapt noi locuim de ani buni fiecare in cate un apartament). Dar desi relatia cu mama e buna.....am vrea sa avem garantia ca dupa ce cedam ,asa se va intampla. Mentionez ca mama are 71 de ani.Ce ne sfatuiti? Multumesc

    =========================
    Notariat Irimia din Vaslui

    Consider ca NU ar trebui sa renuntati la mostenire. Daca un defunct decedeaza casatorit, dar fara descendenti (sau toti descendentii renunta la mostenirea acestuia), atunci mostenirea se imparte intre sotia supravietuitoare si fratii/surorile defunctului.

    Report
  • Liliana
    Liliana Vineri, 13 Septembrie 2019 13:16

    Buna ziua! In calitate de nepoata a defunctului, doresc sa dau o declaratie de neacceptare la succesiune, insa nu mai am certificatul de deces al tatalui meu ,in original, care imi este necesar pentru a arata gradul de rudenie , parintii frati, defunctul fara copii. Pot obtine declaratia avand doar copia actului de deces al tatalui meu, iar celelate acte in original?
    Multumesc!

    =========================
    Notariat Irimia din Vaslui

    NU, faceti rost (de la Primarie) de un duplicat al actului de deces pierdut.

    Report
  • cristina
    cristina Joi, 31 Octombrie 2019 13:30

    Buna ziua. Socrul meu a decedat acum 2 ani si nu a fost facuta succesiunea. Pe timpul casniciei, aveau doua apartamente. Soacra mea vrea sa vanda unul din apartamente. De ce procuri are nevoie de la sotul meu pentru a putea vinde apartamentul, dat fiind faptul ca noi nu ne aflam in tara si sotul nu vrea sa renunte la mostenire ci doar sa isi dea partea dintr-un apartament pentru a putea fi vandut? Va multumesc mult

    =========================
    Notariat Irimia din Vaslui

    Sotul poate trimite o procura (preferabil intocmita la Consulatul/Ambasada Romaniei) prin care sa imputerniceasca pe cineva sa il reprezinte la dezbaterea mostenirii, si la vanzarea apartamentului (cu indicare in detaliu a datelor despre apartament, adresa etc), eventual si cu precizarea contului in care sa i se vireze cota de pret cuvenita sotului.

    Report
  • Carmen
    Carmen Joi, 01 Iulie 2021 09:20

    Buna ziua! Declaratia de acceptare sau renuntare la mostenire se poate face la orice notar din tara sau trebuie la un notar din localitatea unde se va deschide succesiunea? Multumesc.

    =========================

    Salutari!
    Declaratiile de acceptare sau renuntare la mostenire se pot face la orice notar din Romania.

    Report
Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Marți, 17 Aprilie 2018 23:59