2016 09 Apr

Cazuri speciale: minori, persoane cu handicap mintal/fizic grav

Cum se ia consimtamantul unui minor? Dar a unei persoane cu handicap psihic accentuat?

Atat minorul, cat si persoana cu un handicap mintal accentuat, au nevoie de protectie speciala in situatia perfectarii unui act autentic. Discernamantul acestora este fie inca in formare, fie a suferit degradari datorita varstei, bolii, sau unor accidente. Pentru a fi parte intr-un act notarial, ei trebuie asistati (adica alaturi de el vine si mai semneaza o persoana in baza legii sau numita de o autoritate competenta), sau dupa caz, chiar reprezentati (adica persoana in cauza NU vine la notar, ci reprezentantul desemnat de autoritatea competenta semneaza in locul sau).

Atunci cand titular al unui drept sau al unei obligatii este un minor, si acesta este parte intr-un act notarial, se distinge dupa cum este vorba de un minor sub 14 ani, sau peste 14 ani.
  • minorul sub 14 ani nu are capacitate juridica, nu trebuie sa vina in fata notarului public, si este reprezentat la notar de catre parinti, sau tutorele legal;
  • minorul care a implinit 14 ani are capacitate juridica restransa, si se prezinta la notar, asistat de parinti sau de tuturole legal.
  • pentru semnarea de acte de dispozitie (instrainare, donatie, partaj, dezbatere mostenire etc), indiferent daca primeste sau instraineaza un imobil, si indiferent de varsta minorului, este necesara o dispozitie de numire curator, eliberata de autoritatea tutelara din cadrul Primariei, la cererea notarului public. In urma primirii dosarului completat de parti, notarul adreseaza Primariei cererea de numire a unui curator pentru minor, iar curatorul va semna fie in locul copilului, daca are sub 14 ani, fie alaturi de acesta, daca a implinit 14 ani;
  • minorul casatorit, prin casatorie capata capacitate juridica deplina, si se poate prezenta la notar, prezentand si certificatul de casatorie.

Persoanele care sufera de tulburari mintale grave, care nu mai sunt deplin responsabile pentru faptele proprii, nu pot sa se prezinte in fata notarului, nemaiavand discernamant critic nealterat. O astfel de persoana si-a pierdut sau i s-a degradat semnificativ capacitatea de a-si mai gestiona propriile fapte si de a decide cu privire la sine si bunurile sale de valoare. Pentru a proteja persoana in cauza de un eventual abuz sau de erori grave, trebuie pusa sub interdictie, adica i se ridica dreptul de a mai dispune de bunurile sale. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui avocat, prin instanta de judecata, dupa ce in prealabil a avut loc o expertizare de catre serviciul de Medicina Legala.

Judecatoria, odata cu punerea sub interdictie a persoanei in cauza, numeste si un tutore, ca poate administra bunurile, patrimoniul persoanei cu dizabilitati. Atentie! Tutorele NU poate realiza acte de dispozitie (vanzari-cumparari etc), ci doar acte de administrare (chirie, arenda, intretinere imobile, plata taxe, incasare eventuale sume, etc) a averii interzisului!

Pentru a realiza un act de dispozitie cu privire la patrimoniul interzisului, hotararea de punere sub interdictie trebuie prezentata Primariei de domiciliu a persoanei in cauza, pentru ca prin intermediul autoritatii tutelare din cadrul Primarie sa se elibereze o dispozitie de numire curator, special pentru tranzactia care se doreste a fi realizata. Curatorul va trebui sa respecte intocmai cele inscrise in dispozitia prin care a fost numit, altfel raspunde pentru orice prejudiciu adus interzisului. Dispozitia de numire curator trebuie scrisa cat mai explicit, cu enumerarea exacta a puterilor care i se dau curatorului. De exemplu, in cazul unui partaj, trebuie enumerate bunurile care se partajeaza, si dintre acestea, bunurile si eventual sulta care revin interzisului. In cazul unui contract de vanzare, se precizeaza expres care bun se vinde, si la ce valoare. Persoana interzisa trebuie sa aiba deschis un cont bancar in care sa fie incasate eventualele sume de bani care i se cuvin.

La numira curatorului de catre Primarie trebuie avut grija a se evita orice posibil conflict de interese intre interzis si persoana imputernicita, de exemplu nu poate fi numit curat o ruda apropiata a cumparatorului catre care se vinde un bun al interzisului, si nici unul dintre copartajanti in caz de partaj, etc.

La fel se procedeaza si in cazul unei persoane care desi in deplinatatea facultatilor mintale, este in imposibilitate fizica de a-si manifesta vointa (imobilizat, paralizie faciala, etc).

Trimiteti un comentariu sau o intrebare catre Notariat Irimia - Vaslui

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Data ultimei actualizari Sâmbătă, 09 Aprilie 2016 22:05