2016 06 May

Traduceri legalizate (legalizare traduceri): legalizarea semnaturii traducatorului

Semnificatie

Incheierea de legalizare a semnaturii traducatorului consta in certificarea de catre notarul public al faptului ca textul tradus al unui document este semnat chiar de catre un traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu respectarea cerintelor legale.

Numita in termeni cotidieni, "traducere legalizata" sau "legalizarea traducerii", denumirea corecta si oficiala este "incheire de legalizare a semnaturii traducatorului autorizat", si se aplica unui inscris tradus.

Conditii de intocmire

Poate solicita efectuarea traducerii, cat si a legalizarii semnaturii traducatorului, orice persoană care se prezintă la notariat cu originalul actului, sau o copie legalizata sau certificata a acestuia, indiferent dacă persoana respectiva este sau nu parte în acel act, si indiferent daca este sau nu titular al actelor. Ca exceptie, in cazul in care se doreste legalizarea semnaturii traducatorului pentru o traducere dupa o Carte de Identitate, doar titularul se poate prezenta, notarul public trebuind sa il identifice si sa se asigure ca este cu adevarat titularul cartii de identitate.

Traducerea poate fi efectuata chiar de notarul public, daca acesta este autorizat in acest scop, sau de catre un traducator atestat potrivit legii. In cazul in care va prezentati la birou cu traducerea deja efectuata de un traducator, acest traducator trebuie sa fi depus aterior specimenul de semnatura la dispozitia notarului public, sau acesta trebuie sa se prezinte la notariat cu Autorizaţia eliberată de Ministerul Justiţiei din România precum si cu cartea sa de identitate.

Se pot realiza traduceri legalizate pentru documente romanesti, necesar a fi traduse intr-o limba straina, cat si traduceri legalizate dupa documente eliberate in alte tari, deci scrise intr-o limba straina, si necesare in Romania traduse in romaneste. Documentele pot fi sau nu apostilate, functie de optiunea solicitantului.

Cu ce documente trebuie sa ma prezint la notar?

  • originalul actului in buna stare, nedeterioat si fara modificari sau stersaturi, asa cum a fost eliberat de entitatea emitenta, sau o copie legalizata sau certificata a acestuia;
  • daca traducerea este deja efectuata: textul tradus si certificat de catre traducatorul autorizat, anexat prin capsare sau brosare in continuarea originalului sau fotocopiei originalului, cu aplicarea ştampilei traducătorului autorizat pe marginile alăturate la îmbinarea a fiecare două file, in numarul de exemplare dorit de solicitant, plus unul pentru arhiva biroului notarial;
  • in perioadele foarte aglomerate, la inceput sau sfarsit de an scolar, puteti economisi timp completand de acasa cererea adresata notarului public pentru efectuarea legalizarii semnaturii traducatorului, pe care o puteti descarca de aici: Cerere de legazire traducere
  • este bine sa aveti cu dumneavoastra si actul de identitate.

Informatii suplimentare

Daca doriti sa aflati informatii detaliate, va invitam sa parcurgeti pe website-ul nostru, Notariat Irimia, in cadrul sectiunii Proceduri Notariale: Aspecte teoretice cu aplicabilitate practica imediata articolul detaliat despre Procedura notariala a legalizarii semnaturii traducatorului: cine poate solicita intocmirea de traduceri legalizate, ce fel de documente pot fi supuse procedurii de legalizare a semnaturii traducatorului, cum trebuie efectuate traducerile si incheirea de certificare a traducatorului etc.

Leave a comment

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Last modified on Friday, 06 May 2016 16:51