Romani in Lumea Larga

Romani in Lumea Larga (8)

Pentru acei dintre noi pe care viata i-a purtat pe meleaguri indepartate, incercam sa oferim in continuare o selectie de informatii care sa le vina in ajutor atunci cand au nevoie sa trimita in tara o imputernicire (procura) notariala, sau au nevoie de traducerea si apostilarea unui act, si alte situatii juridice care se aplica Romanilor "internationali", precum si o selectie de institutii si website-uri aferente unde pot gasi informatii cu specific transfrontalier:

2016 30 Mar
Read more...

Proiecte Notariale Europene in slujba cetatenilor 'internationali'

Ce fac daca sunt in strainatate si am nevoie de servicii notariale in tara de calatorie? Europa moderna este un spatiu in care se intrepadrund culturi si sisteme juridice diverse, integrandu-se in piata europeana unica. Cetatenii unei tari aflati in strainatate se casatoresc, sau desfac casatorii, cumpara sau construiesc case, dezbat mosteniri, fac partaje, sub rigoarea legilor locului unde se afla ei insisi, sau bunurile lor. Mobilitatea crescuta a cetatenilor europeni, amploarea fluxului de cetateni care muncesc peste hotarele tarilor de origine, casatoriile intre parteneri cu originea in tari diferite, relocarea familiilor in locatii peste hotare, au determinat Uniunea Europeana,…
2016 30 Mar
Read more...

Apostilarea si Supralegalizarea actelor notariale

Cand sunt necesare apostilarea si supralegalizarea si ce reprezintă acestea? Apostilarea si supralegalizarea sunt necesare atunci cand se doreste folosirea unui act oficial romanesc intro tara cu care Romania nu a încheiat tratate care conţin dispoziţii privind scutirea de legalizare sau de orice altă formalitate echivalentă pentru recunoaşterea reciprocă a valabilităţii actelor. Vice-versa, indeplinirea acestor proceduri este necesara de asemenea si atunci cand se doreste folosirea in Romania, a unui act oficial strain, emis intr-o tara cu care Romania nu a încheiat tratate care conţin dispoziţii privind scutirea de legalizare sau de orice altă formalitate echivalentă pentru recunoaşterea reciprocă a…
2017 25 Mar
Read more...

Esti departe, si trebuie sa trimiti acasa o imputernicire sau o declaratie

Ce fac cand sunt in strainatate si trebuie sa trimit in Romania o declaratie sau imputernicire (procura) notariala? Sunt multe situatii care impun ca o persoana aflata in strainatate sa trebuiasca sa trimita in tara o procura sau o declaratie: pentru a vinde sau cumpara o proprietate, pentru a dezbate o mostenire sau pentru a face un partaj, pentru a incasa o suma de bani, pentru a obtine diverse documente (certificat de nastere, casatorie, acte de studii, cazier, permis de conducere etc) de la diverse institutii, si lista poate continua la nesfarsit. IN REZUMAT: pentru a trimite din strainatate in…
2021 20 Feb
Read more...

Certificarea faptului de a fi in viata, pentru pensie din strainatate

Semnificatie Certificarea faptului de a fi in viata consta, dupa cum spune si denumirea, in eliberarea de catre notarul public la cererea solicitantului a unei incheieri de certificare a faptului ca solicitantul este in viata la data eliberarii documentului. Este solicitat acest document deseori de catre cetatenii romani care au lucrat in strainatate si primesc pensie din tarile in care au muncit. In unele state este necesar ca an de an sa trimita un astfel de document ca dovada a faptului ca traiesc, pentru a incasa pensia din strainatate. Conditii de intocmire Solicitantul trebuie, evident, sa fie in viata, si…
2016 06 May
Read more...

Declaratie-acord pentru intocmirea pasaportului pentru un copil minor

Semnificatie Cu ocazia intocmirii pasaportului pentru un copil minor, parintii trebuie sa isi dea personal acordul in fata ofiterului din cadrul Serviciului Pasapoarte. In cazul in care unul dintre parinti nu se poate deplasa la Serviciul Pasapoarte in acest sens, declaratia sa poate fi data in forma autentica in fata unui notar public, si transmisa parintelui care va insoti minorul la Serviciul Pasapoarte in vederea intocmirii pasaportului. Continutul declaratiei consta, evident, in acordul parintelui ca minorului sa i se intocmeasca pasaport personal. Conditii de intocmire Parintele trebuie sa se prezinte personal in fata notarului public, nu poate fi reprezentat prin…
2016 15 May
Read more...

Declaratie-acord privind calatoria unui copil minor in strainatate

Semnificatie In cazul unei calatorii in strainatate a unui copil minor, acesta trebuie fie insotit de ambii parinti, in caz contrar parintele lipsa sau ambii parinti (in cazul in care copilul minor calatoreste neinsotit de nici unul dintre parinti) dau o declaratie notariala prin care isi exprima acordul pentru efectuarea calatoriei in strainatate a copilului minor, care va fi prezentata la vama la iesirea minorului din tara. Continutul declaratiei consta, evident, in acordul parintelui ca minorului sa calatoreasca in strainatate insotit de persoana respectiva, si angajamentul persoanei respective de a reveni in Romania impreuna cu minorul panna la o data…
2016 06 May
Read more...

Declaratie pastrare/schimbare nume de familie la transcriere certificat de casatorie strain

Semnificatie Aceasta declaratie este solicitata de Primarii in situatia in care se doreste transcrirea unui certificat de casatorie intocmit in strainatate, care nu cuprinde prevederi cu privire la numele de familie ale sotilor dupa casatorie. Continutul declaratiei consta, evident, in enuntarea numelui de familie pe care fiecare dintre soti il va purta ulterior incheierii casatoriei. Conditii de intocmire Ambii soti trebuie sa se prezinte la notar impreuna pentru a da aceasta declaratie. Sotii pot sa isi pastreze fiecare numele de familie avut anterior casatoriei, sau pot alege numele de familie al unuia dintre ei pentru a deveni nume de familie…
2016 06 May
Read more...

Traduceri legalizate (legalizare traduceri): legalizarea semnaturii traducatorului

Semnificatie Incheierea de legalizare a semnaturii traducatorului consta in certificarea de catre notarul public al faptului ca textul tradus al unui document este semnat chiar de catre un traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu respectarea cerintelor legale. Numita in termeni cotidieni, "traducere legalizata" sau "legalizarea traducerii", denumirea corecta si oficiala este "incheire de legalizare a semnaturii traducatorului autorizat", si se aplica unui inscris tradus. Conditii de intocmire Poate solicita efectuarea traducerii, cat si a legalizarii semnaturii traducatorului, orice persoană care se prezintă la notariat cu originalul actului, sau o copie legalizata sau certificata a acestuia, indiferent dacă persoana respectiva este…