2016 09 Apr

Cazuri speciale: varstnic, strain, surd, mut, nevazator, privat de libertate

Cum se proceadeaza in cazuri speciale, cand trebuie luat consimtamantul unui varstnic, sau unui cetatean strain, sau unui surd, mut, nevazator, sau unei persoane private de libertate?

Cazuri speciale de luare a consimtamantului
In anumite situatii, este necesar ca o persoana sa fie asistata la perfectarea unui act notarial de catre martori, sau de interpret si traducator, sau de personal specializat din cadrul autoritatii tutelare.

Persoanele vârstnice, conform art. 30 din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul de a fi asistate gratuit cu ocazia perfectarii unui act notarial de un reprezentant al autoritatii tutelare (din cadrul serviciului specializat oferit de orice Primarie din mediul urban sau rural).

Actele solicitate de părţi şi orice acte de procedură notarială se întocmesc în limba română. Cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, cetatenilor straini, oricarei persoane care nu vorbeste sau nu înţelege limba română li se acordă posibilitatea de a lua cunoştinţă de cuprinsul actului printr-un traducător sau interpret. Funcţia de traducător sau interpret poate fi îndeplinită de către o persoană autorizată ca interpret sau traducător de către Ministerul Justiţiei. În toate situaţiile în care actul se îndeplineşte prin interpret sau traducător autorizat acesta va semna încheierea alături de notarul public.

In cazul in care la perfectarea actului trebuie sa fie prezenti martori asistenţi, acestia este recomadat sa indeplineasca urmatoarele conditii cumulativ:
  • trebuie sa NU fie parte in act;
  • trebuie sa NU fie rude cu persoanele semnatare ale actului notarial;
  • trebuie sa nu fie rude intre ei;
  • trebuie sa fi implinit 18 ani;
  • trebuie sa fie in deplinatatea facultatilor mintale;
  • evident, martorii trebuie sa stie sa scrie;
  • si trebuie sa aiba acte de identificare valabile.

Consimtamantul surdului, mutului sau surdomutului, ştiutori de carte, se va lua în scris în faţa notarului public, prin înscrierea de către acesta, înaintea semnăturii, a menţiunii "consimt la prezentul act, pe care l-am citit". Dacă surdul, mutul sau surdomutul nu stie sau nu poate sa scrie, declaraţia de voinţă se va lua prin interpret, si în prezenţa a 2 martori, care sa indeplineasca conditiile enuntate anterior.

Pentru a lua consimţământul unui nevăzător, notarul public va întreba dacă a auzit bine când i s-a citit înscrisul şi dacă cele auzite reprezintă voinţa sa, consemnând acestea în încheierea de autentificare. Daca nevazatorul poate sa scrie, nu este nevoie de martori, dar daca nu stie sau nu poate sa scrie, va trebui asistat de 2 martori in aceleasi conditii ca si nestiutorul de carte.

La autentificarea actelor juridice încheiate de o persoană privată de libertate, notarul public verifică dacă s-au luat măsuri de indisponibilizare cu privire la bunurile acesteia ori dacă nu i s-a restrâns capacitatea de exerciţiu. Acest lucru se realizeaza prin consultarea tuturor hotararirilor penale incidente in cauza respectiva, si prin prezentarea cazierului judiciar al persoanei respective. Actele notariale în care una dintre părţi este o persoană privată de libertate se instrumentează la locul unde acea persoană se află pe perioada privării de libertate. Administraţia locului de deţinere are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru identificarea de către notarul public a persoanei private de libertate, parte în actul notarial, precum şi pentru asigurarea condiţiilor adecvate, necesare încheierii actului. În cazul în care persoana privată de libertate nu poate să scrie si sa semneze, actul notarial se va încheia în prezenţa a 2 martori asistenţi, care pot fi şi funcţionari ai penitenciarului. În cazul în care persoana privată de libertate nu cunoaşte limba română sau este surdomut neştiutor de carte, la luarea consimţământului va trebui sa fie prezent unui interpret/traducător autorizat, respectiv un interpret mimico-gestual autorizat.

Rezumand cu privire la situatiile in care se impune prezenta martorilor: pentru orice persoana care nu poate scrie si semna, notarul public va lua consimţământul numai în prezenţa a 2 martori. Martorii-asistenţi vor fi identificaţi, vor semna actul in calitate de martori, iar în încheierea de autentificare notarul va face menţiunea că martorii au fost prezenţi la citirea actului de către părţi sau după caz de către notarul public si interpret/traducator, si au asistat la luarea consimţământului.

1 comment
  • Vasile G.
    Vasile G. Sunday, 19 June 2022 22:08

    Buna ziua am o intrebare pt o situatie deosebita.Avem in familie o proprietate localizata in Romania iar noi locuim in USA.Vrem sa renuntam partea noastra de proprietate in favoarea celorlalti mostenitori si va trebui sa semnam porobabil vreun document oficial de "renuntare a dreptului ...".Fiind in imposibilitate a ne deplasa personal in tara...exista posibilitatea da a finaliza procedura oficiala de notarizare a documentului electronic/virtual de aici via laptop..camera...e mail..?Aici avem electronic notarization ...insa nu stim care sint posibitatile in Romania.Puteti fi amabil sa ne sugerati o solutie..?Vrem sa renuntam ..pt ca proprietatea sa treaca pe numele unui singur proprietar..in vederea vanzarii acasteia in mod legal.Va multumesc anticipat.Victor

    =========================

    Notariat Irimia din Vaslui:
    Buna ziua, adresati-va Consulatului Romaniei din tara in care sunteti, pentru perfectarea unei procuri, pe care sa o trimiteti in original apoi in Romania persoanei imputernicite.

    Report
Leave a comment

Pentru a transmite un mesaj catre Notariat Irimia - Vaslui, va rugam completati toate campurile de mai jos. Adresa dumneavoastra de email nu va fi afisata pe site, dar ne va ajuta sa va contactam daca decidem acest lucru. Numele pe care il inscrieti va fi insa afisat pe site.

Incercam sa oferim raspuns intrebarilor dumneavoastra saptamanal, deci va trebui sa reveniti pe site-ul Notariat Irimia Vaslui dupa acest timp pentru raspuns. Nu vom oferi raspuns si nici nu vom afisa pe site intrebarile repetitive, sau alambicate si de neinteles, etc.

Mesajele sunt supervizate, vor fi afisate pe site si se va raspunde doar dupa aprobarea de catre Notariat Irimia Vaslui.

Last modified on Saturday, 09 April 2016 22:03