Print this page
2016 28 Mar

Consultatii notariale

Publicat in categoria: Proceduri Notariale
3332 vizualizari

Pot apela la sfatul unui notar public?

Este foarte bine ca atunci cand sunteti in fata unei situatii juridice inedite, precum achizitia unui bun de mare valoare, partajul in urma dezbaterii unei mosteniri sau in urma unui divort, incheierea unei conventii matrimoniale, si cate si mai cate, sa apelati la sfatul unui profesionist in drept inainte de a lua decizii, care puse in practica, sunt ulterior greu de remediat.

Pentru a acorda consultaţii juridice notariale, notarul public nu are obligatia de a identifica persoana consiliata. Astfel dialogul dumneavoastra cu notarul public este confidential si sub scutul anonimitatii. Notarul public si angajatii biroului sau sunt obligati de lege sa respecte secretul profesional, deci puteti aborda orice subiect sensibil, fara teama de a fi divulgat.

Atunci cand doresti sa obtii informatii cu adevarat utile despre o problema notariala, este FOARTE UTIL sa va prenzentati la notarul buplic cu originalul sau copii xerox dupa documente, acte de stare civila, contracte, schite cadastrale, etc etc etc, pentru a-l ajuta pe notar sa isi formeze o opinie corecta asupra problemei dumneavoastra. Atunci cand notarul nu are acces la documente, si cand dumneavoastra "povestiti despre ce este vorba", informatia primita de notar este deja distorsionata de propria dumneavoastra perceptie, si se pierde din valoarea informationala a sfaturilor primite.

Consultaţiile date de notarul public în domeniul juridic notarial se pot formula in scris (contra cost) sau verbal, şi se dau persoanelor fizice sau juridice, la solicitarea acestora. Notarul public este abilitat sa acorde oricarei persoane interesate consultatii juridice, scrise sau verbale, in legatura cu activitatea notariala sau poate asista ca specialist partile la pregatirea si intocmirea unor acte juridice cu caracter notarial.

Camerele Notariale şi Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania nu pot acorda consultaţii, nu pot formula puncte de vedere si nici nu pot emite dispoziţii referitoare la aspecte privind instrumentarea unui anumit act sau procedură notarială de competenţa notarului public care a întocmit un anumit act sau procedura, cu excepţia solicitărilor primite din partea instituţiilor publice.

Data ultimei actualizari Luni, 28 Martie 2016 00:06